måndag 7 april 2008

Ex-terroristen Walid Shoebat - en bluff?

Walid Shoebat är bosatt i USA sedan slutet av 70-talet och påstår sig vara en före detta muslimsk terrorist. Efter terrorattacken mot World Trade Center 11 september 2001 startade han ett korståg mot islam och har fått mycket uppmärksamhet i fram för allt amerikansk media. Flera stora tidningar och tv-bolag - som CNN och Fox news - har uppmärksammat honom som den forne terroristen som 1993 blev kristen och anser att islam är en "satanisk kult".

Shoebat har varit en flitigt anlitad talare. I februari i år talade han, tillsammans med två andra påstådda före detta terrorister, vid US Air Force Academy i Colorado och han har tidigare framträtt vid Harvard och Columbia universiteten. Han har gett ut fyra böcker med titlar som Why we want to kill you och From hate to love.

Om man googlar på "Walid Shoebat", hela webben, får man över 85 000 träffar och hos YouTube är antalet träffar 235. Googlar man hans namn på enbart svenska sidor är träffarna 3 770 och han tycks vara en populär herre på svenska anti-islam sidor.

Anledningen till att jag uppmärksammar Walid Shoebat är två artiklar jag läst nu på förmiddagen. Den ena artikeln USA Air Force Academy: Failure of Intelligence to Support the Troops publicerades av Israel eNews och hävdar att Shoebat lyckats bygga upp en lukrativ talarkarriär genom att manipulera folks rädsla och piska upp hat mellan judar och muslimer.

Israel eNews har intervjuat en av Shoebats många palestinska släktingar i USA, Kamal Younis, som säger att Shoebats biografi - som finns att läsa på hans hemsida - innehåller rena lögner. "Den värsta 'terrorakt' han genomfört är att klistra upp bilder på palestinska flaggor" säger Younis. Shoebat hävdar att han varit medlem i både The Muslim Brotherhood och i en vilande (sleeper) terroristcell i USA. "Alla hans släktingar betvivlar det stark", säger Younis, "men vi tror att han fått bra betalt för att säga negativa saker om muslimer".

I artikeln The Palestinian "terrorist" turned Zionist granskar The Jerusalem Post omständigheterna runt ett bombattentat som Shoebat påstår sig ha utfört mot en bank i Bethlehem sommaren 1977. De lyckas inte hitta någonting som styrker att attentatet verkligen ägt rum.

The Jerusalem Post har även tittat närmare på vart penningbidragen hamnar, som besökarna på Shoebats hemsida uppmanas bidraga med, och har upptäckt förhållanden som kan tyckas märkliga.

Inga kommentarer: