måndag 2 maj 2011

Mina "fördomar" om muslimer

I verkliga livet har jag flera mer eller mindre närstående muslimska vänner. Jag umgicks under många år ofta med min före detta frus muslimska släktingar och min dotter har muslimska kompisar. Jag har träffat många muslimer under mina resor i Afrika och Asien.

Jag skulle tidigare aldrig kommit på tanken att klumpa ihop alla muslimer och säga att "så här är de". Men efter att under några år dagligen läst svenska muslimbloggar har jag ändrat mig något och blivit övertygad om

att islams sjätte inofficiella grundpelare föreskriver att man skall äta gott, mycket och ofta.

att muslimer älskar att se på dokusåpor och annat trams på TV.

att de sitter uppe halva nätterna och bloggar, läser bloggar, skypar eller umgås på Facebook.

att ramadan i huvudsak är en ursäkt för att äta ännu mer, se ännu mer trams på TV och vara uppe ännu längre på nätterna.

att shopping är viktigare än zakat, allmosan till de fattiga.

att alla unga muslimska tjejer drömmer om att bli fotomodell eller modedesigner.

att muslimska tjejer hellre besöker H&M och Gina Tricot än en moské.

att fredagsmys framför TV:n är betydligt vanligare än fredagsbön i moskén.

att de älskar alla slags konspirationsteorier.

att mamma är den viktigaste personen i deras liv.

att släkt och vänner är viktigare än luften de andas.

att de gärna citerar hadither vars ursprung de inte känner till.

att det är fler unga muslimer som läst samtliga sju delar av Harry Potter än de som läst hela Koranen.

Det får räcka så - för tillfället.

17 kommentarer:

MammaMarie sa...

Eeehh... det där lät ju helt förfärligt, men tyvärr tror jag du har alltför rätt i vissa påståenden. Men man måste betänka att de allra flesta muslimska bloggare är mycket unga och inte har funnit sin plats i religionen. För att inte tala om Wahabiterna - båda dessa grupper har väldigt lite djup kunskap om sin religion.

Detta brukar ju också vara fallet inom alla religiösa samhällen, att det stora antalet inte brukar läsa dess heliga skrifter själva (t.ex)utan bara följer den närmaste massan, liksom.

Men nog sticker det lite i hjärtat att höra detta, tur man är den enda kloka och välbalanserade bloggerskan på nätet... :P!

Lisa sa...

Hahaha! Ja själv kan jag ärligt säga att jag kan bocka av fyra på din lista.

Mrs. C sa...

hahahah dem sista fem knäcker , men egentligen ligger det lite sanning i alla TYVÄRR. Men i'll tell you , det finns riktig islam , modern islam och kulturell islam. och de två sistnämnda är det som du beskriver i din lista. Tyvärr har riktig islam blivit klassad och omdöpt till konservativ och därav ser vi bara muslimer som dör för dubbade turkiska serier och gör hijab mode av en huvudbonad vars egentliga syfte är att INTE vara en utsmyckning utan en ''nedsmyckning'' av ens skönhet ...

BloggTurken sa...

Du kan inte generalisera!
En människa som gör något gör det för sig själv, alltså andra människor har ingenting med det han/hon att göra!
Man har ansvar över sitt eget liv, du sitter och snackar som du har träffat alla muslimer på jorden och lärt känt varenda personer och sen dragit den patetiska slutsatsen!

Svarten sa...

BloggTurken

Klart jag kan generalisera - det är ju det jag gör.

Men att alla bloggare som kallar sig för BloggTurken saknar humor, det är ingen generalisering - det är fakta :-)

Cherin sa...

haha! Älskar din humor, men får samtidigt lite ont i magen.. och då inte bara för att jag lyckades med bedriften att klämma ut en bebis här om dagen... Länkar till detta inlägg fråm min fb-sida.

Svarten sa...

Cherin

Jättestort GRATTIS till bebisen, Cherin!

Cherin sa...

Tack snälla!

Anonym sa...

Klockrent och alldeles för sant!

Mohammed J sa...

hej svarten! klockrent och du träffar rätt på dem flesta muslimer. skall söka bland mina vänner och försöker hitta en som inte hittar sig själv bland dina katogorier så jag kan omgås eller lära mig av dem, svårt men hittar jag, då är det stor jakpot för min del:)

Mohammed sa...

"att släkt och vänner är viktigare än luften de andas."

Ett rätt!

Rachid sa...

Kanske beror det på att det är lättare att prata om oseriösa saker, typ mat, kläder.. ja, allt som tillhör förströelse.

För allvar kräver tankearbete och det är krävande.

Därför brukade en följeslagare till profeten - frid vare med honom - säga: "håll ämnen kvinnor och mat borta från våra möten" för det är sådant som har att göra med begär, och det kan man hålla på med i evighet.

Det var märkligt att en kommentator var tvungen att dra in wahabiter, ah, en rafidi som lider av tvångstankar, det får man väl stå ut med.

Tack för en humoristiskt text!

Anonym sa...

Studera islam, studera inte muslimerna! Alla vi är olika och alla vi är olika religiösa om ens religiösa över huvudtaget! Vad en människa sysselsätter sig med under dagen har inte du eller jag med att göra. Dock håller jag med till ens viss gräns där folk använder sig av termen muslim men ej utför handlingen som representerar islam.

Anonym sa...

Du har nok ret i at der er nogen der gør disse ting som du skriver men jeg synes du mangler at skrive om de svenske, danske amerikanske, tyske kinesiske osv.konvetitter som adlyder gud og det der er kommet til os i koranen, og som rent faktisk stræber efter at blive en bedre muslim.Vil bare lige sige at kun i danmark er der omkring 6000 konvetitter om året. Dette du skriver er et wake up
call til alle de muslimer som er gået lidt på afveje,
jeg vil dele det her på min facebook side så alle der ikke praktisere islam som man skal, kan se at selv
en ikke muslim kan se at man er på forkerte vej.
Så et stort tak til dig, jeg håber der er flere som dig som lige minder muslimer om at de er på forkerte vej:)
Tak

Svarten sa...

Anonym

"Studera islam, studera inte muslimerna!"

Men nu är det ju så att religionen blir till det som dess anhängare gör den till. Hur den skall utövas är en "intern" teologisk fråga.

Mustapha Elkrim sa...

Okunnighet är lycka, jag tycker du ska studera islam eller ännu bättre bli muslim för att förstå muslimer. Det är mycket lätt att kritisera och generalisera, dina kommentarer är utan grund, det finns mer än en miljard muslimer i världen ... du tror att de alla gör vad ni så övertygande staten är ditt fel observationer om muslimer, föreslår jag att du följer och studerar mer innan du skriver sådana dumheter nästa gång. Skäms på dig.
M.E. in the USA.

Svarten sa...

Mustapha Elkrim

Om jag inte visste bättre, så vore detta ett utmärkt tillfälle att påstå

att muslimer saknar humor

men så är naturligtvis inte fallet. Det är bara du som är en riktigt tråkig och humorbefriad individ.