lördag 7 maj 2011

Veena Malik vs. mufti Abdul QawiKort klipp ur det pakistanska tv-programmet Frontline. Hela programmet otextat.

Skådespelerskan och fotomodellen Veena Malik från Pakistan medverkade hösten 2010 i en indisk version av Big Brother (Big Boss) I januari i år blev hon inbjuden till tv-programmet Frontline för att bemöta den kritik som vissa personer riktat mot henne för hennes medverkan i dokusåpan. Vad hon inte visste när hon tog plats i studion var att även mufti Abdul Qawi skulle medverka via tv-länk.

4 kommentarer:

THE Banana sa...

Det där är ett klipp som mestadels cirkulerat i muslimfientliga kretsar och ska föreställa "islamismens oresonliga ansikte". För mig är det tydligt hur ohederligheten åter tar kommandot och man försöker ta bort all fokus med de gamla skrämselpoängen: det är en kvinna, de ger sig på en kvinna, kvinnan blir attackerad, skägget försöker beslöja hennes vackra hy etc. Det ironiska är hur detta visar att rasismen och hatet förblindar de självutnämnda ambassadörerna för ”saklighet”.

Debatten hade iofs varit intressant om personerna inte hade talat förbi varandra. Det ovillkorliga försvar som just muslimhatarna lägger upp för Veenas såkallade offerställning är ju rätt patetiskt. Själv pendlar hon mellan att framställa sig som stark/självständig och den arma kvinnan som får allt skägg efter sig. Ok, vi klipper ner det - du är den bäste som vandrat på denna jord: det har löst gåtan för AID och cancer och tack vare dig har man lyckats bota alla patienter. Medan du arbetade med det där hittade du även ett sätt att kostnadseffektivt och miljövänligt lösa världshungernöden, och hela världen står tacksamt inför dina fötter. Samtidigt har du lyckats få människor att sluta hata omotiverat och irrationellt och tillråga på det så finns det ett Palestina eftersom du, i ditt arbete, fann den lösning på problemet som ingen annan tänkt på! Bra, du har gjort mer för människor än vad någon har gjort de senaste 500-åren. Men det ursäktar/överskyler i alla fall inte att du p*ssar i dricksvattnet som går ut till alla. Det inget konstigt med att detta argument godtas här samtidigt som samma hatare slår ner på andra när de brukar den. Ungefär som i Israels fall – titta vad de gör i Kina, varför säger ni inget om det? Veenas rakaste argumentet borde ha varit – jag ser på det annorlunda och bär själv ansvar för det. Då hade hon åtminstone varit ärlig med sig själv och omgivningen. Det är alltför mycket att hoppas på för hennes hatiska tummen-uppare.

Svarten sa...

Bananen

Vad andra försöker påvisa med klippet bryr jag mig inte om. Det faktum att MEMRI har redigerat det innebär dock ett Achtung! Men det var det enda jag hittade med engelsk text.

Själv imponeras jag av hennes mod och personliga integritet. Hennes "I don't take any shit from anybody"-attityd.

Jag hittade klippet på en blogg tillhörande Sarah Maple, brittisk konstnär och muslim. Hennes rubrik och kommentar är

Pakistanska skådespelerskan Veena Malik sopar golvet med en rytande mullah. Wow.

THE Banana sa...

Svarten:

inget av det jag skrev var riktat mot dig, utan jag beskrev det som jag har sett det. Det är en fin gräns mellan att vara på vakt om sin integritet och att försöka med alla medel ta en sidoväg ut ur diskussionen. Många gånger domineras debatter av försök att föra bort fokus "det finns andra saker att diskutera än dom som lilla jag fokuserar på" - och det är det jag anser att hon gör. Hon bemöter inte den motstående debattörens poäng utan snarare satsar hon på aggressiv ad hominem/känslomässig offerställning/kollektivt skuldbeläggande av kritikerna. Alla som håller tyst om övergrepp/mord/terrorism/våltäkter etc borde skämmas, men det i sig är fortfarande ingen ursäkt för att folk p*ssar i dricksvattnet. Att bortse från detta är att ge företräde till orättvisa (sägerortf inte att det är det just du gör). Ponera följande:

jag behandlar en patient, låt oss säga en öppen rasist som helst av allt skulle ha min muslimska person 2 meter under jorden. Jag gör ett misstag i behandlingen som leder till grava konsekvenser för personen, och jag ställs till svars för detta. Hur rätt är det av mig att yrka på islamofobin i samhället för att ursäkta mitt enskilda fel?

Cherin sa...

Jag gillar henne och kommeterade även jag klippet med wow när jag såg det för ett par veckor sedan. Hon går inte på islam utan den dubbelmoral enskila hycklare besitter. Något jag tycker är jäkligt tufft och som får "mer" legitimitet eftersom hon själv verkar vara troende.