tisdag 7 september 2010

Iransk ayatollah: "Förintelsen är vidskepelse"

Vid ett tal i Qom, söder om Irans huvudstad Teheran, sade storayatollah Nasser Makarem Shirazi för några dagar sedan att nazisternas förintelse av judar under andra världskriget "är bara vidskepelse, men sionisterna anser att världens folk skall tvingas att acceptera detta", Förintelseförnekare världen över välkomnar naturligtvis uttalandet. Mohamed Omars vapenbroder, Ahmed Rami, är övertygad om att muslimska shi’iter efter uttalandet kommer att bli mer mottagliga för "revisionisternas rön" eftersom ayatollah Makarem Shirazi är en person de vördar och respekterar.

Tidigare har ayatollah Makarem Shirazi utfärdat en fatwa mot sällskapsdjur, speciellt hundar och katter. Enligt islamisk lag, sharia, anses hundar orena, trots att det inte omnämns i koranen. Uppfattningen grundar sig istället på hadither

Att ha hund eller katt har blivit mycket vanligt i Iran, speciellt i storstäderna. Ayatollah Makarem Shirazi säger att iranierna blint imiterar västerlandet och att det i väst är vanligt att människor älskar sin hund mer än sin familj. Ayatollahns fatwa har resulterat i att Irans departement för kultur och islamisk vägledning har beslutat att alla annonser om att inneha, sälja eller köpa sällskapsdjur är förbjudna. Även reklam för mat och tillbehör avsedda för sällskapsdjur har förbjudits. Dessutom har polisen fått direktiv om att förhindra människor att rasta sina djur på offentliga platser eller att köra omkring med dem i sina bilar.

Top Iran cleric rejects Holocaust as 'superstition' AFP
Fatwa bans pet ads Tehran Times

9 kommentarer:

Anonym sa...

jag är av den uppfattningen att djur är födda fria...människan tillfångatar bland annat hunden...om vi värnar om djurätten varför håller vi hunden kopplad i hemmet??...begränsar hans rörelseförmåga och rörelseytan???
till alla djurvänner...låt eran närmaste vän binda er i koppel och bestämma var ni skall gå...får se hur länge ni klarar av det!så jag hejar på Iran...inte behöver de härma västerlänningar och låta skiten stå i hemmets alla hörn:))

Svarten sa...

Anonym djurvän

Har du någon uppfattning om vad de iranska myndigheter du hejar på planerar att göra med de "orena" hundarna?

Anonym sa...

Vad?

Anonym sa...

Hundar som lämnas vind för våg dör av svält sjukdomar eller helt enkelt blir de överkörda. Iran vill ha sharia, det innebär bla att en flicka får giftas bort vid 9 årsålder-något även konvertiter här hemma tycker är helt ok.

Jag har haft hund och det är inte kul med alla muslimer som blir helt äcklade när man går förbi.

Sharia baseras på Koranen och hadhiter.

Sara sa...

Anonym: Sharia säger inte att en flicka får giftas bort vid nio års ålder. Vill hon det så självklart, men det är inte upp till föräldrarna att bestämma det.

Jag har läst att hundar får användas som jaktdjur, men inte som sällskapsdjur. Däremot har jag aldrig läst en hadith som förbjuder folk att ha katter.

Anonym sa...

genom att tänka på andras problem glömmer vi våra problem...och livet blir genast lättare att leva..förnekelse kallas det och högmod och dubbelmoral-vi pekar fingrar mot andra men är våra egna vittnen!
din inlägg ovanför: våldtäkter,incest,pedofileri,prostutation,djurplågeri,djurdödande i ditt hemland Sverige?existerar inte dessa problem i Sverige?hör av dig/er när ni rensar i erat hem!

Svarten sa...

Anonym 10:13 fm

Det var en märklig reaktion. När det gäller hund-fatwan återger jag i stort sett endast vad en iransk tidning skriver, utan att komma med några egna värderingar.

Är du medlem i De lättkränktas intresseförening?

Anonym sa...

jag vet ej vem som är lättkränkt?
du behöver ej förklara dig ... jag förstår att detta är inte ditt inlägg..mina kommentarer riktar sig till anonyminlägget nr 4 och inte till dig.

Svarten sa...

Anonym 9:25 em

Jag blir nog tvungen att införa ett förbud mot användandet av signaturen "Anonym". Det går ju faktiskt att hitta på ett tillfälligt nick genom att välja "Namn/URL". Blir lite svårt att orientera sig bland flera "Anonym"-kommentarer.