fredag 17 september 2010

Jag röstar på moderaterna i riksdagsvalet

Jag trodde aldrig att jag skulle skriva en sådan rubrik. Inte ens tänka tanken att det gamla högerspöket, som nu påstår sig vara det enda riktiga arbetarpartiet, skulle få min röst i riksdagsvalet. Men jag tänker så här:

Om sverigedemokraterna får en vågmästarroll i riksdagen kommer det förmodligen att bli en kaotisk parlamentarisk situation och risken finns att SD i virrvarret som uppstår lyckas få igenom delar av sin främlingsfientliga politik. Inför den risken vore det bättre om något av de två blocken fick egen majoritet. I dagsläget ser det ut som att Alliansen ligger bäst till för att ta sig över 50-procentsstrecket.

Jag skulle uppskatta om någon kunde få mig på andra tankar. Påvisa gärna att jag tänker fel och att det finns bättre alternativ.

Redigerat:

Jag har tänkt ett varv till och kommer inte att rösta på moderaterna eller något annat parti i Alliansen.

18 kommentarer:

Pierre Falk sa...

Jag tar i princip väldigt sällan någon politisk ställning på bloggar. Men jag tycker ändå att man måste följa sin inre barometer, sin djupaste övertygelse när man röstar.

SD som vågmästare kan skapa ett kaos i riksdagen. Men jag litar trots allt på att våra partier kommer att kunna lösa den oredan. Kanske genom blocköversktidande samarbeten. Kanske genom omval. Men på något sätt.

Däremot är den oreda som våra nuvarande regeringspartier ställer till med irreparabel. Har man sålt ut sin själ går den i princip inte att köpa tillbaka. Säljer man ut sjukvården o.d. så kan den svårligen tas tillbaka. Denna skada är tyvätt inte fyraårig. Den är mycket långvarig.

Cherin sa...

http://klamydiabrevet.blogspot.com/2010/09/sveket.html

Det fick mig att bestämma mig.

Svarten sa...

Cherin

Jag stötte på det hos Tonårsmorsa tidigare i dag. Ska läsa det lååånga inlägget någon gång under kvällen/natten.

christian sa...

Låt bli, rösta med hjärtat istället -rösta rött eller grönt!
Tänkte som du en sväng men sen kom jag till sans och kom på att det är bättre att ha sitt samvete rent och att partierna löser det med blocköverskridande samarbeten än att man säljer sig. Dessutom är ju inte de blå så mycket bättre än sverigedemokraterna...
Tack för en bra blogg!

Cherin sa...

Gör det. Så hoppas vi att nästa inlägg du skriver har rubriken "jag röstar grönt i riksdagsvalet". Trevlig kväll fina du!

Svarten sa...

Pierre

Att rösta efter sin "djupaste övertygelse". Jo, visst skulle det kännas bäst så. Men politik är ett taktiskt tjuv- och rackarspel och jag är inte säker på att det är någon idé att vara "ädel" i det sammanhanget.

Läste i dagens UNT att hjärtsjukvården på Akademiska sjukhuset här i Uppsala, där jag vårdats från och till under sju år, har rankats på plats 21 av 73 granskade sjukhus i Sverige. För ett par år sedan låg de på första plats. Inte vet jag om det har något med Alliansens politik att göra, men man undrar ju.

THE Banana sa...

Svarten:

Givetvis ska man rösta efter egen övertygelse för man står sig själv närmast. Dagligen träffar jag på människor som öppnar upp sina hjärtan och det blir en hel del snack om politik. VI har ju alla olika prioriteringar, och även om de flesta av oss som är självgående lär överleva efter valet oavsett regering, så finns det frågor som engagerar extra mycket. Dina tankebanor påminner lite om mig själv när jag blir äldre (hehe, där blev du förvirrad va?). Tillåt mig att peka ut ett par saker.

Jag tror så här – om det är främlingsfientlighet i SD-format som motiverar ditt blockbyte så anser jag att du begår ett gravt misstag. Den panikartade hysterin kring SD har skapat en stämning som får en att tro att Sverige kommer att rasera så fort Jimmie sätter sin feta rumpa i en riksdagsstol. Även om jag förespråkare av en dynamisk syn på världen så säger jag ändå – vi har varit med om det förut. Även om SD får 8% så måste vi minnas att majoriteten inte röstade på partiet. Vi vet inte vad som kommer att hända med SD:s roll i svensk politik – kanske självdör partiet som Ny Demokraterna, kanske går vi in i en fas där de får indirekt makt som i Danmark och Holland. Det senare finns det risk för, men man får fråga sig – vilka är de som kan tänkas böja sig för dem strömmarna?

Vi har redan ett SD-alternativ i riksdagen, och vi vet att partiet har ett kontroversiellt program för samma skärningspunkter som SD samt att det finns flera potentiella och faktiska riksdagsledamöter som vill ta programmet flera steg längre. Man kan inte få skit att lukta bra, hur väl man än polerar och parfymerar den. I Holland och Danmark var de borgerliga först med att anpassa sig efter den nya dagordningen. SD i sig kan inte göra något så länge andra inte väljer att kompromissa med sina principer och/eller sälja ut andra för sin egen skull. Vi bör inte glömma att det var under borgerligt styre som SD växte sig starka nog att träda in i riksdagen och vi har redan sett klara nyanser av SD:s främlingspolitik i kraft och på förslag.

I längen går det inte att undvika frågan – hur länge/många gånger ska man taktikrösta innan man kommer på att man deltagit i förverkligandet av ett Sverige som man absolut inte vill ha? Att taktikrösta förhindrar inte SD från att komma in i riksdagen, utan i bästa fall så får ett block egen majoritet och partiet inte får vågmästarroll. Detta gör man till en kostnad av politiskt/ideologiskt undergrävande av landet. Rött, blått och grönt sammanblandas till en stor grötig röra utan profil och de som politikerna gör för ens vardag blir till helt omvända saker. Man ställer till det för sig själv för att inte riskera att någon annan kanske gör det. Detta är inte hållbart, och man bör inte ge upp. Om ens hemtrakter någonsin behövt en så är det nu. Jag råder at du röstar med hjärtat och hjärnan, men ej taktiskt. Sen är det ju som vanligt – gör du inte som jag säger så åker du på en lårkaka. Så kräver jag tillbaka alla tårtbitar som jag tänkt bjuda dig på.

Svarten sa...

Cherin

"jag röstar grönt i riksdagsvalet"

Jag vet ett gäng tjejer som startade en aktieklubb och investerade sina pengar i bolagen med snyggaste VD:n. Det gick riktigt bra för tjejerna.

Jag kanske lägger min röst på MP. Om partiet blir större borde Wetterstrand synas på TV lite oftare :-)

Bouhamza sa...

Läs min senaste blogpost för hur man bekämpar SD med en cunning plan som är cunning like a fox...

jinan sa...

block överskridande sammarbete ser ut som enda lösningen till att slippa SD-spelet.

Svarten sa...

Bananen

Stort tack för din kommentar! Där fick jag något att tänka på.

SD har ju de facto redan en liten trojansk häst i riksdagen i form av FP. Det ska bli mycket intressant att se hur deras politik utvecklas under de kommande åren. Mitt grundtips är att vi får se fler FP-förslag som ligger i linje med SD, men ändå inte identiska.

Så en röst på Alliansen är också en röst på SD light, typ. Usch, det här var svårt :-/

Ida D. sa...

Svarten,
Du är bara en av dem som lurades av opinjonsmätningar som skapade panik, samt medias påhopp på dem rödgröna. Innan du skriver någon kommentar läs den här:

http://www.aftonbladet.se/kultur/article7773327.ab

Sparka dig inte i huvudet :-)
Det är mycket som handlar om maktspel.

Svarten sa...

Ida

Jag är inte särskilt lättlurad när det gäller det politiska spelet och definitivt inte panikslagen. Försöker bara tänka lite utanför mina vanliga partipolitiska ramar. Testa själv.

Det handlar om taktik, inte ideologi.

Ida D. sa...

Svarten,
ja,
det handlar om taktik...

http://www.denallieradejournalisten.blogspot.com/

taktik att media har blivit partisk, taktik att svartmåla rödgröna, taktik att på ett desperat sätt komma med opinjonsmetningar överallt - och den taktik funkar. Du är en bra exempel. Tyvärr.

:-(

Det var taktik att DU skulle börja tänka ut egen taktik.

Läs AB-artikeln.

emtehed sa...

Faan Broder Svarten jag fick morgonkaffet i vrångstrupen och blev för ett ögonblick rädd för att du fått tillfälligt hjärtstopp och fått hjärnskada pga otillräckligt blodflöde till hjärncellerna.
Nu när jag läst din redigering och dina kommentarer sitter jag åter och njuter av morgonfikat på uteplatsen (som nyss begåvats med ett tak)

THE Banana sa...

Säg vad ni vill, ni som argumenterade och diskutera här. Jag tror att det avgörande momentet blev hotet om lårkakan. Lårkakor är rätt så jobbiga!

Jag tror inte att jag är den enda som anser att taktikröstande är en röstande som främjar SD, eftersom detta indikerar att de redan rört om i stora grytan.

Svarten sa...

Sorry, Brorsan!

Jag förstår att det kom som en chock för dig eftersom du har lite kläm på min politiska "karriär" sedan övre tonåren och framåt. Själv undrar jag fortfarande vad du egentligen gjorde under din omfattande resa i gamla kommunistiska Sovjetunionen, innan din politiska bana tog fart här hemma *fniss*

Svarten sa...

Bananen

Självklart var det lårkakan :-) Jag är nämligen mer benägen att ändra ståndpunkt inför hot om fysisk smärta än pga av vettiga och genomtänkta argument.