söndag 26 september 2010

Kvinnor i Kuwait och Afghanistan

Kvinnliga poliser i Kuwait

Det har varit några röriga timmar framför datorn i dag på jakt efter något intressant att blogga om. Jag snubblade över en artikel om kvinnliga poliser i Kuwait och tänkte att det vore något att ta upp.

När jag letade efter ytterligare information hittade jag material om kvinnliga poliser i Afghanistan. En artikel och video handlade om kvinnor i provinsen Bamian, som har den enda kvinnliga guvernören i Afghanistan. I artikeln/videon får vi även möta den första kvinnliga polisen i provinsen och en 19-årig tjej som kör bil, vilket är mycket ovanligt i landet. En video från BBC visar hur brittisk polis utbildar kvinnliga afganska poliser och i en artikel från 2008 berättar CBC att landets äldsta kvinnliga polis blivit mördad av talibaner. Vid en demonstration i Kabul förra året protesterade 300 kvinnor, bevakade av kvinnliga poliser, mot en ny lag som kvinnorna ansåg legaliserade våldtäkter inom äktenskapet. Manliga åskådare kastade stenar och glåpord på demonstranterna.

Två kvinnliga afghanska officerare får hjälp med klädseln av en amerikansk instruktör

För några dagar sedan fick Afghanistan sina allra första kvinnliga militära officerare på 20 år. I torsdags utexaminerades 29 kvinnor efter 20 veckors utbildning av amerikanska instruktörer. Tidigare var det inte ovanligt med kvinnliga officerare, men under interna stridigheter och flera års talibanstyre blev kvinnorna förvisade till hemmet. I dag finns ett hundratal kvinnliga soldater i den afghanska armén, men målsättning är att 10 procent av 300 000 soldater skall vara kvinnor, skriver Los Angeles Times

Tja, det blev ett riktigt "pytt i panna"-inlägg, men den som är intresserad fick i alla fall några länkar som en början på egna efterforskningar i ämnet. Dessutom tyckte jag poliskvinnorna från Kuwait, på den övre bilden, såg så häftiga ut att jag måste hitta en ursäkt för att lägga upp bilden på bloggen. Så låg kan jag vara.

Inga kommentarer: