måndag 7 april 2008

Etnoporr: Om mödomshinnor & terrorister

Etnoporr är en nyskriven text av America Vera-Zavala och spelas just nu på Teater Tribunalen i Stockholm

”Det går inte en dag i förorten utan att ett tv-team är där för att leta stenkastare, självmordsbombare, skolbrännare, klottrare, kravallbenägna ungdomar, knarklangare, slöjbeklädda barn, religiösa skolor.

De tjänar pengar på sin etnoporr och på att leta offer i förorten. Vi är trötta på etnicitetspornografi. Vill ni göra etnoporr – åk någon annanstans. Vi är svenskar och normala och vill vara svensk kultur. Vi kollar på Idol och äter kebab lika mycket som alla andra. Jag hatar mångkultur”, säger Aisha i föreställningen.

Svenska Dagbladets recensent skrev

"Etnoporr provocerar och ironiserar med hjälp av humor och ilska. Det är en pjäs som tvingar åskådaren att själv granska sina egna ståndpunkter, omedvetna fördomar och bevekelsegrunder: politisk, dagsaktuell feministisk teater där ingen kommer undan."

Enligt recensionen i Stockholm City har

"Teater Tribunalen lyckas göra glödhet teater av infekterade, politiskt laddade sår i vår samtid."

Nils Schwartz skrev i Expressen

"Jag väntar dock fortfarande på den föreställning som utsätter sin självbelåtet etnotoleranta och genusöverskridande publik för större utmaningar... Här kommer vi alldeles för lätt undan."

Leif Zern i Dagens Nyheter skrev

"Etnoporr är ett rasande angrepp på begreppet mångkultur. Synd att det inte kom under mångkulturåret, för det är en fin gammal upplysningstanke som dammas av: ingen bör definieras med utgångspunkt i sin etniska, kulturella och religiösa bakgrund."

1 kommentar:

Sebastian Zauber sa...

Hahaha, det tas bara längre och längre: nu har vi inte plötsligt inte "mångkultur" utan alla skillnader mellans svenskar och främlingar ska förnekas. Synd då att folk i allmänhet går åt andra hållet.