söndag 2 januari 2011

Sparbankseken


Jag minns vilket sjuhelvetes liv det blev i media när Sparbanken (nuvarande Swedbank) 1991 bytte sin traditionella logotype med eken, i färgerna vitt och grönt, mot en färggrann psykodeliskt inspirerad dito.

Banken betalade en amerikansk reklambyrå åtskilliga miljoner för att ta fram den nya loggan, trots att den gamla under 70-talet i flera marknadsundersökningar utsetts till Sveriges mest kända varumärke. Det var nog då banken definitivt förlorade sin själ och förankringen hos de generationer som växt upp med Lyckoslanten och Spara och Slösa Att lanseringen av den nya loggan inleddes på Sveriges nationaldag och använde sig av slogans som "Sparbanken är den svenskaste av alla banker" hjälpte knappast.

Sparbankseken förekom första gången i en annons den 31 oktober 1927 med texten "Fast rotad är den trygghet som byggs på sparade slantar". I en tecknad reklamfilm från 1940 användes eken som motiv för Sveriges sparbanker. Filmen gjordes av tecknaren Arvid Olson, den svenska reklamfilmens fader, och visar hur en kraftig ek växer fram ur ett ekollon och sträcker sina grenar mot himlen. År 1942 fick den "riktiga" sparbankseken sin slutliga utformning.

Det har länge diskuterats vilken ek som "stått modell" för sparbankseken. Det finns många bud. Vid en sökning på "sparbankseken" hos Riksantikvarieämbetet kan man läsa följande om den cirka 700 år gamla Kungseken vid Flottsund i Uppsala:

Stammens diameter cirka 4 meter. Enligt anslag "grodde ollonet en gång under äldre medeltid" och " gamle män veta berätta att deras fäder hört av sina att Gustav Vasa bundit sin häst vid trädet och vilat under dess skugga". Denna ek utgör förebild för sparbankseken. Cirka 3 meter söder om den gamla ekstammen har en ny liten ek planterats den 13 maj 1980 av landshövding R Edeman. Av den forna eken finns nu endast en del av stammen kvar. Först utsattes eken för vandalisering och sedan brann den.

Se bilder på eken i Uppsala hos Scribo - perspektiv på närmiljönReklamfilmen "Livet under eken" från Swedbank.

En reklamfilm från 1997, då Sparbanken blev FöreningsSparbanken, och ytterligare en reklamfilm när FöreningsSparbanken 2006 bytte namn till Swedbank. Swedbank är också verksam i Ukraina och de baltiska länderna

3 kommentarer:

Jan sa...

Vilka år av förfall början av 90-talet var.
Först föll muren (ja, ska man vara petig var det fortfarande 80-tal) sen föll sovjeten sen föll (som du påpekar) eken sen vissnade ROSEN. De två sistnämnda drabbades av nån slags psykodeliskt farsot. Men inget avv allt detta kommer i närheten av farsoten som drabbat svensk politik 2010. (Lärde vi oss inget av 30-talets tyskland?)

Anonym sa...

De finns ingenstans kommenterat vem som utformat den första sparbankseken.
Är jag ensam om att veta?

Svarten sa...

Anonym

Nä, du är inte ensam om att veta.

http://tinyurl.com/3o6v56g