fredag 21 januari 2011

Kvinnor kräver rösträtt i Saudiarabien


I april ska val till kommunfullmäktige för andra gången äga rum i Saudiarabien. Första gången var 2005. Kommunfullmäktige har ingen verklig makt i Saudiarabien, deras roll är endast rådgivande. Vid det förra valet fick kvinnor varken kandidera eller rösta och så tycks det bli även denna gång, om inte aktivisterna i Baladi, Mitt land, får sin vilja igenom.

I söndags startades en grupp på Facebook som presenterade sig som ett kvinnligt initiativ som syftar till att ge saudiska kvinnor möjlighet att företräda medborgarna över hela riket. Redan efter 24 timmar hade gruppen 600 medlemmar.

Enligt aktivisterna har Saudiarabien undertecknat internationella överenskommelser som garanterar kvinnor rösträtt. Dessutom hävdar de att det inte finns något i den islamiska religionen som förnekar kvinnor rätten att rösta. "Det viktigaste är att jag blir jämställd med männen", säger aktivisten Hatoun Ajwad al-Fasi och fortsätter:

- Vi ska inte hållas fängslade av traditioner och vi vill inte vänta för evigt.

Hon får medhåll av en man, Abu Kahled, som säger:

- Vi kan inte använda traditioner som en förevändning för att inte tillåta kvinnor att delta i val. Traditioner styr ett samhälle under en viss tid, men samhället förändras och med förändringen uppstår nya traditioner.

Källa: Al Arabiya

5 kommentarer:

Anonym sa...

va?? jag visste att saudi kvinnor inte får köra bil, men vadå får de inte rösta heller??

Jan sa...

I ett central europeiskt land fick inte kvinnorna lokal rösträtt så sent som 1990.Så "käre" Anonym du behöver inte gå över ån efter vatten för att göra dig "lustig"

Fatima sa...

Eeh...? Det var det dummaste jag hört. I islam SKA kvinnan få rösta, punkt slut. Herregud, Saudiarabien är ju helt ute och cyklar..

MammaMarie sa...

Nog är det för jävligt egentligen. Det land som huserar de muslimska heliga städerna och bör vara en lysande symbol för islam följer gamla seder och bruk som fanns innan islam kom dit.

Vilken skymf emot Profeten Muhammed (S), som var den som kom och befriade kvinnorna och gav deras röst lika värde som mannen.

Det är bara ännu ett bevis för att wahabismen inte har med islam att göra; den klär sig bara bitvis i islamisk mundering.

Svarten sa...

Fatima och MM

Jag har blivit alltmer intresserad av vad herrarna - för visst handlar det om män - i Saudiarabien egentligen pysslar med. På engelska finns det en hel del material om wahhabismens framfart i världen, men finns det någon samlad djupgående undersökning om deras inflytande och agerande i Sverige. Jag tar mer än gärna emot tips på intressant material.