fredag 28 januari 2011

Goda tankar, Goda ord, Goda handlingarEn video om zoroastrism från BBC dokumentären The story of God

Någon kanske undrar vad de tre orden Humata, Hukhta, Huvareshta i min blogg-header betyder och varför de finns där. Orden uttrycker zoroastrismens grundprincip och betyder Goda tankar, Goda ord, Goda handlingar. Jag bekänner mig inte till religionen, men orden tjänar som en påminnelse om hur vi bör sträva efter att leva.

Zoroastrismen är den äldsta kända monoteistiska religionen och grundades av profeten Zarathustra någon gång mellan 1800-500 f.Kr. I över tusen år var zoroastrismen statsreligion i Iran. Religionen har i dag uppskattningsvis färre än 200 000 utövare i hela världen, de flesta finns i Indien och många av dem är ättlingar till de perser som lämnade Iran i slutet av 700-talet. I Sverige finns knappt 1000 zoroastrier, majoriteten med iransk invandrarbakgrund.

I en mycket läsvärd recension av boken Vi lyser som guld: Ett reportage om zoroastrier i exil beskriver Ashk Dahlén, sufimuslim och fil.dr. i iranistik, zoroastrismen på följande sätt:

"Dess lära baseras på idén om människans fria vilja, att människan själv med sina tankar, sina ord och sina handlingar har makt att välja mellan sant (asha) och falskt (drug), mellan gott och ont. Friheten att bestämma sin egen religion är en av zoroastrismens grundsatser, vilket bidrog till att det persiska riket under akemeniderna präglades av en unik tolerans och öppenhet. Den iranske religionsstiftaren var en av de första tänkarna som värnade om människans frihet och rättskänsla, knappt tre årtusenden före den franska revolutionen."

Lyssna till ett videoföredrag om zoroastrism med Judith Lerner, specialiserad på konsthistoria och arkeologi i Iran och Centralasien.

3 kommentarer:

Svarten sa...

Någon muslim som har synpunkter på huruvida Zarathustra skall räknas som en av Guds profeter?

Ananael sa...

Zarathustra borde väl räknas som en Profet, då han predika i typ samma som finns inom Judaismen och Islam, samt dessutom, i profetior, finns det skrivet om Profeten Muhammed(SAW).. Dock är jag ingen lärd, men rent logiskt torde han räknas som en sådan!?

Anonym sa...

Zarathustra var ingen profet, han påstog aldrig att han fick uppenbarelser, Han var en filosof.