onsdag 5 januari 2011

Muslimer beskyddar koptiska kyrkorCNN video till artikeln European Coptic churches on alert after attack

På nyårsaftonen utsattes en koptisk kyrka i Alexandria, Egypten, för ett terroristattentat där 21 människor dödades och över 70 skadades. En hemsida tillhörande Shumukh-al-Islam, som sägs vara ett språkrör för muslimska terrorister, har 16 koptiska kyrkor i Europa listade som möjliga mål för kommande terroristattacker.

Det befaras att ytterligare terrordåd planeras i samband med den kristna koptiska kyrkans julfirande den 7 januari. I Holland finns omkring 6000 kopter och sju koptiska kyrkor. Tre stora muslimska organisationer har erbjudet sig att hjälpa till med bevakningen av kyrkorna för att förhindra eventuella terrordåd.

"Det är upp till oss att göra det eftersom al-Qaida hävdar att de handlar i islams namn. Kristna kopter, muslimer och alla holländare har samma fiende: Terroristerna", skriver de muslimska organisationerna i ett pressmeddelande. "Vi kan inte sova lugnt med vetskapen att kristna kopter kan angripas här i Holland".

- Jag kommer att acceptera deras erbjudande som har gjort mig mycket glad, säger pastor Arsenious El Baramousy i Amsterdams koptiska kyrka.

Källa: Dutch Muslims offer to guard Coptic churches

Wikipedia om den Koptisk-ortodoxa kyrkan och Coptic Orthodox Church in Europe

Koptiska kyrkan väntar färre besökare efter bombhot Kyrkans Tidning

2 kommentarer:

cafeexpose sa...

Bra initiativ att hjälpa till med bevakningen av kyrkorna och bra att uppmärksamma detta Svarten!

Koranen framhåller ju vikten av ett sådant beskydd. Detta framgår i samband med att rätten för det muslimska samfundet att ta strid nämns för första gången:

"Och om Gud inte höll tillbaka [vissa] människor med andra [som redskap] skulle helt visst kloster och kyrkor, synagogor och moskéer där Guds namn åkallas utan uppehåll, ha jämnats med marken." (22:40)

I sammanhanget kan jag tipsa om den algeriske nationalhjälten Abd al-Qadir al-Jaza'iri som när det begav sig erhöll internationell berömmelse och ryktbarhet för att ha riskerat sitt liv när han i Damaskus tog en större grupp kristna i beskydd mot en anfallande mobb druser. Det ansågs – inte med orätt – som ett bevis på sant ädelmod att på så vis stå upp och omutligt försvara människor av en annan tro.

Ayan sa...

åh al qaida äcklar mig!