lördag 15 januari 2011

Wikipedia fyller 10 år


Hur skulle vi kunskapstörstande bloggare klara oss utan Wikipedia? Jag gjorde en sökning bland mina 3321 blogginlägg och såg att Wiki omnämndes 126 gånger. Men antalet länkar till Wiki på min blogg är betydligt fler än så, eftersom jag oftast länkar dit utan att skriva vart länken går. Dessutom alla dessa gånger ett kunskapsinhämtande börjat på Wiki för att fortsätta på andra sidor innan det slutligen blir till ett blogginlägg.

Men det ät inte bara lekmän som använder sig av Wiki. För ett par år sedan kom det artiklar som hävdade att över hälften av  läkarna i USA använda sig av Wiki i sin yrkesutövning. Det sades också att den medicinska informationen på Wiki i stor utsträckning var tillförlitlig. Men den typen av kunskapssökande är inget som svenska Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd rekommendrar våra läkare, tvärtom, det kan sluta med en varning

Det gäller naturligtvis att alltid vara källkritisk, speciellt på internet, men jag vill ändå utbringa ett fyrfaldigt leve för Wikipedia på 10-årsdagen: Hipp, hipp. Hurra! Hurra! Hurra! Hurra!

Världens största samarbete fyller tio Upsala Nya Tidning

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Svarten!

Har en blogg: Haafs.wordpress.com, lägg till den på 'muslimesombloggar' kategorin.

Kram!

Svarten sa...

Anonym

Gjort!

...men om det bara blir inlägg på engelska blir jag tvungen att ta bort den :-(

Habiba sa...

Ja hipp hipp hurra! Älskar wikipedia! :)