söndag 25 februari 2007

Systrarna Gaede - hur gulliga som helst


Musikvideo med tvillingsystrarna Lynx och Lamb Gaede:
Victory Day (4:24) Text / Lyrics

Trots att videon är amatörmässigt gjord; systrarna både sjunger och spelar falskt; fraseringen är så dålig att det stundtals blir svårt att uppfatta texten, så är slutresultatet riktigt charmigt. Eller hur?

(Titta på och njut av videon och läs sedan vidare.)

Systrarna Gaede framträdde första gången tillsammans 2001 och släppte sitt första album 2004, Fragment of the Future. Sången på videon är hämtad från det albumet.

När de framträder tillsammans kallar de sig Prussian Blue - därför att det är en sådan vacker färg, har de sagt vid något tillfälle. I själva verket syftar duons namn på färgpigmentet preussiskt blått, som är ett nyckelbegrepp för förintelseförnekare. Dessa hävdar att blåa fällningar saknas i förintelselägrens giftkammare, trots att dödsgasen Zyklon B som användes för massgasningar av judar bildar fällningar av preussiskt blått.

Duon är den amerikanska White power-rörelsens viktigaste propagandavapen. De hyllas av det rasistiska Ku Klux Klan och uttrycker själva beundran för Adolf Hitler, som enligt dem var "en stor man med bra idéer".

Deras skivor ges ut av Resistance Records, vars ägare hoppas att systrarna skall nå ut till den riktigt unga publiken: "11-12 år är den perfekta åldern för att forma och inplantera en stark rasidentitet hos ungarna", anser skivbolagsdirektören.

Varför har jag valt att uppmärksamma Prussian Blue på min blogg?

Det slog mig när jag första gången såg videon ovan, att så här presenteras ofta rasismen och främlingsfientligheten; rumsren och anständig, formulerad på ett sätt vars verkliga innebörd det kan vara svårt att omedelbart uppfatta. Det krävs att man lyssnar ordentligt, läser noggrannt och ser bakom den till synes oskyldiga fasaden.

Ett inslag om systrarna Gaede från ABC:s tv-program
Good Morning America (5:31)

3 kommentarer:

Sara Ödmark sa...

Så oerhört obehagligt.

jesper sa...

Kan även tipsa om Boston Legal säsong 3 avsnitt 10 där detta tas upp, titel "The nutcrackers".

Anonym sa...

"så här presenteras ofta rasismen och främlingsfientligheten; rumsren och anständig,"
detta är anständigt. det är inte rasistiskt. systrarna är inte rasister, men alla vita som försöker att vända sin nehativa befolkningstilväxt kallas rasister av de som äger media, och i förlängingen av er...

det är skillnad på "white supremacy" och på "white separatism"