tisdag 1 juli 2008

Släkten Öst, Delsbostämman och Klint-Olle

I söndags skrev jag några rader på bloggen om Lapp-Lisa (Anna-Lisa Öst) och lade ut hennes sång Barnatro. En annan bloggare kommenterade genom att lägga ut en video med den kristne sångaren Carl Öst Det väckte en del minnen till liv.

När jag var tonåring hände det att Calle besökte min arbetsplats på lunchrasten och sjöng sina sånger, bland annat Vi ska fara bortom månen. Jag minns att en del av mina äldre arbetskamraterna var väldigt irriterade över dessa återkommande "väckelsemöten" som innebar att de fick avstå från kortspel under en stor del av lunchrasten. Men avstod - det gjorde de.



Sedan började jag att googla på Carl eller Calle Öst och upptäckte att det nu är 100 år sedan han föddes och 20 år sedan han fick hembud, som en del troende uttrycker det. Pingstkyrkan i Edsbyn hade i april under en helg arrangerat sin traditionella Calle Öst-sångernas kväll. Det kom 500 personer och Edsbyn har drygt 4000 invånare. Calles syster, Anna Öst, som nu är 95 år, medverkade och fick fart på publiken

Under googlandet stötte jag naturligtvis på Calles och Annas pappa riksspelmannen och kompositören Jon-Erik Öst Lyssna när han berättar om och, tillsammans med sin fru Ester, spelar Slipstenspolska efter Snickar-Ersker.


Via Jon-Erik hamnade jag på sidor om Delsbostämman som alltid hålls den första söndagen i juli. Det var några år sedan jag besökte den nu, men om väder och andra omständigheter tillåter drar jag i väg till den 100 års jubilerande spelmansstämman.

I samband med Delsbostämman läste jag att "Delsbos meste och bäste dragspelare", Klint-Olle Jonsson, även i år skulle vara med på stämman. Jag hade ingen aning om vem Klint-Olle var, blev nyfiken och hittade morgonens stora upplevelse på nätet.

SVT hade den 25 juni visat dokumentären Klint-Olle. Naturkraften från Fjärdsätter I sin presentation av filmen skriver de att

Klint-Olle är musiker, filosof och bonde i Hälsingland. Många Delsbobor har länge följt hans kamp mot myndigheterna för att få sitt djurförbud hävt. Klint-Olle är inte som alla andra, han följer ingen mall utan lever enkelt i den gamla släktgården i Fjärdsätter nära Delsbo.

Går det att leva ett liv enligt den gamla traditionen, ha egna värderingar och vara annorlunda? Det är underliggande frågor i filmen.

Dokumentären finns tillgänglig i SVT:s arkiv under 30 dagar från första sändningstillfället. Den går även i repris på följande tider
  • SVT2 Torsdag 3 juli kl 16.50
  • SVT2 Lördag 5 juli kl 15.05
  • SVT24 Lördag 5 juli kl 21.00

4 kommentarer:

nitza sa...

Hoppas att vädret och andra omständigheter gör att du kommer i väg på den 100 Delsbostämman

Anonym sa...

Hoppas du kommer dej iväg till vackra hälsingland och svängig dragspelsmusik är inte att förakta.
Glöm inte att packa ned sill ägg ansjovis bröd och öl i ryggan.
Lite förning är fint att ha.Hade gärna åkt med om jag haft tid. ;o)
mowi

Anonym sa...

Fjärdsätter uttalas typ "Fjälschätt" på lokalmål, bara som en pikant upplysning.

SVT:s "delsbobor" måste dock rättas. "Dellbor" heter invånarna i Delsbo! :)

Vad gäller Klint-Olle känner jag inte honom personligen, men Klint-Gunnar (bror?) var en profil under tiden jag inmundigade folköl och Beyaz på kajen bakom kiosken på Delsbos busstorg.

Jag och pappa har kört timmer till "Klintens" såg och kört bräder därifrån. Antar att Olle kör på med sågen.

Att se en dokumentär om någon med dreadlocks, och lite vinklingar på livet, från min gamla hembygd var lite intressant. Vi hade ju "ljusbackarna", "waldorfarna" och andra "gröna-vågare" på min tid som var lite annorlunda, men aldrig en infödd som spände ramarna.

Skulle vara Härdelin och Magnusson, då.

Men, go, Klint-Olle, go!

Anonym sa...

Här kommer en liten tillrättavisning angående utalet av Fjärdsätter.
Fjärrsätter ska de va.

Från en som bor i Fjärrsätter