Kiruna i soluppgång. Foto: Sanna Emmot
När jag googlar ser jag att det finns en hel del personer som funderat över uttrycket "okristligt tidigt", men någon seriös förklaring till talesättet hittar jag inte. Detta kunskapens svarta hål om det svenska språket måste naturligtvis fyllas med en upplysande teori av någorlunda trovärdigt slag. Någon har föreslagit att det syftar på julottan som enligt 1686 års kyrkolag skulle börja klockan 6.00, vilket fortfarande är vanligt i vissa kyrkor, även om både 7.00 och 8.00 numera förekommer. Men den teorin kan jag inte acceptera. Sverige var i huvudsak ett jordbrukarland fram till det industriella genombrottet i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet och för svenska bönder kan 6.00 närmast betraktas som sovmorgon.
Jag tror vi får gå tillbaka till medeltiden och de svenska kontakterna med den islamiska arabvärlden, och dess religiösa ritualer, för att hitta en förklaring till uttrycket. Som alla vet är de fem dagliga tidsbönerna ett obligatorium för ortodoxa muslimer. Dagens första bön, Fajr, skall utföras i gryningen innan solen gått upp. Om man är bosatt i Kiruna innebär det att den islamiska morgonbönen i dag skall utföras klockan 2.16 (solens uppgång 4.55) och då ska man veta att gårdagens sista bönetid var 22.48. Så det är vad jag kallar "okristligt tidigt" och jag är övertygad om att mina förfäder, inklusive de morgonpigga bönderna, har varit av samma åsikt. Så var det med det.
Undrar om jag skall starta en kategori benämnd "snillet spekulerar".
6 kommentarer:
Man kan ju tycka att den Allsmäktige borde haft bättre koll på solens gång här uppe i norden. I Uppsala var gårdagens kvällsbön 23:39 och dagens morgonbön 01:50.
Det är en av alla prövningar svarten ;)
Men varför utsätta nordbor för extra prövningar?
Din blogg finns nu med på länklistan, men nya tillägg på "senaste blogginläggen" har åter slutat fungera. Grrr :-(
Tänk på vintern. Första bönen kl 8 och sista kl 14. Snacka om lojt! :)
Noura
Kan man bli deltidsmuslim?
Det finns skolor som säger att det är ok att be kvällsbönen tidigare om man inte kan sitta uppe så sent.
Gud är allvetande så han har koll på allt Svarent :) Vi i norden möter svårigheter medans människor i andra länder möter andra typer av svårigheter. så det kompensers lite. Tex har vi mycket längre faste-tid eftersom dagarna e så långa på somrarna, men i länder som tex egypten är det mycket varmare och svårare att härda ut. Plus så är faste-timmarna mycket kortare för oss på vintern.
Det finns en vidom i allt, även om vi människor inte alltid är medvetna om det
Skicka en kommentar