tisdag 2 januari 2007

Film: Berlins fall av Michail Tjaureli



Videoklipp från Berlins fall / The fall of Berlin (1949) 6:37

Michail Tjaurelis hyllningsfilm till Josef Stalin, Berlins fall, finns sedan en tid tillgänglig på marknaden igen. Det är amerikanska International Historic Films som skaffat sig rättigheterna till filmen och gett ut en digitalt restaurerad DVD-utgåva. Filmen var en present till Stalin på hans 70-årsdag och sågs av omkring 38 miljoner sovjetmedborgare i samband med premiären.

När Nikita Chrusjtjov grep makten efter Stalins död försvann filmen från biograferna och kopierna förstördes eller gömdes undan i något arkiv. Chrusjtjovs tal vid kommunistpartiets 20:e kongress 1956 blev starten på den så kallade avstaliniseringen. Talet var ett enda långt angrepp på personkulten kring Stalin och dess följder. Chrusjtjov tog bland annat upp Tjaurelis film:

"Ta bara vissa historiska filmer och dokumentärer från krigstiden eller en del skönlitterära verk, som vid en genomläsning kan få en att spy...Vi kan ta filmen Berlins fall som exempel. Där agerar Stalin alldeles ensam: Han ger anvisningar i en sal med tomma stolar och endast en person kommer till honom för att rapportera om något, nämligen Poskrebysjev, hans ständige vapendragare.

Men var är den militära ledningen? Var är Politbyrån? Var är regeringen? Vad gör dessa och vad sysslar de med? Det säger filmen ingenting om. I ensamt majestät agerar Stalin i allas ställe, utan hänsyn till någon, utan att rådfråga någon. Vilken förvanskad bild detta gav folket. Blott för det enda syftet att kunna lovprisa Stalin."

Nikita Chrusjtjovs tal

Läs mer om filmen hos International Historic Films där du även kan beställa DVD-utgåvan.

Inga kommentarer: