fredag 24 februari 2006

491

besökare har bloggen just nu haft.

I Matteus 18:22 säger Jesus att vi skall förlåta "Icke sju gånger, utan sjuttio gånger sju gånger." När jag besöker bibeln.se och kollar samma bibelvers står det: " Inte sju gånger utan sjuttiosju gånger."

Min bibel är 1917 års översättning och bibeln.se använder den senaste översättningen. Har Jesus blivit 84,3% mindre förlåtande?
Är det fel i översättningen? Eller har tryckfelsnisse varit framme?

Författaren Lars Görling var betydligt generösare. Han tyckte vi skulle förlåta sju gånger sjuttio gånger, plus en gång till. Därav titeln på romanen 491, en bok om stadens mörker. "En träklubba i skallen och en spark i magen på myndigheterna", enligt Görling själv.

Boken kom ut 1962 och året där efter gjorde Vilgot Sjöman film av den. Filmen orsakade en våldsam debatt, speciellt i kristna kretsar. För några år sedan kom boken i en nyutgåva och Bo Strömstedt skriver i förordet: "Hur kunde - det var frågan 1963 - så många kristna undgå att se och förstå att 491 var en berättelse om den förlåtelse som är evangeliernas själva innebörd? Vad är förlåtelsen? Var går förlåtelsens gränser?"

Inga kommentarer: