tisdag 15 augusti 2006

Kriget på internet

I slutet av juli hade timesoline.co.uk en artikel med rubriken Israel backed by army of cyber-soldiers I artikeln hävdas att Israel har en "internetarmé" bestående av tusentals judiska studenter som för ett propagandakrig via internet. Med hjälp av speciell programvara spåras chattar där Israel/Libanon konflikten diskuteras och studenterna går in för att "balansera diskussionen". Israels utrikesdepartement bidrar med "informationspaket" till internationella judiska och kristna grupper.

Om det hålls omröstningar på nätet för eller mot Israel, så kan internetarmén genom en mailinglista inom loppet av 15 minuter mobilisera 400 personer som röstar för Israel.

Amir Gissin, vid det israeliska utrikesdepartementet säger: "The internet’s become a leading tool for news, shaping the world view of millions. Our problem is the foreign media shows Lebanese suffering, but not Israeli."

______________________________________________________

Den tyske filmregissören Philipp von Werther har gjort en satirisk kortfilm om media som ett verktyg i propagandakriget. Filmen visades vid årets filmfestival i Cannes. Se filmen

Inga kommentarer: