fredag 14 september 2007

Lama Abu-Iseifan: Ramadanbloggare

Igår började den muslimska fastemånaden, ramadan. Lama Abu-Iseifan, 26 år, bloggar varje dag under fastan. "Fastan är mitt sätt att visa uppskattning för det jag har på jorden", säger hon.

Besök hennes blogg

Om Ramadan (från Aftonbladet):

Ramadan är den nionde månaden i den muslimska kalendern, samt även den heliga fastemånaden, en av islams fem pelare. Månaden är en viktig högtid för muslimer. Det var då Guds (Allahs) budskap uppenbarades för profeten Muhammed, vilket sedan nedtecknats i islams heliga skrift – Koranen.
Högtiden kan jämföras med det kristna julfirandet till minne av Kristus födelse.
Under ramadan avhåller sig alla vuxna, friska och bofasta muslimer från gryning till skymning från mat, dryck, rökning samt sexuella relationer.
Personer med hög ålder, samt för kvinnor som ammar eller har menstruation omfattas inte av fastan på samma sätt.
Under ramadan uppträder muslimer väl mot sin omgivning och ger gåvor till de fattiga. Visar speciell uppskattning för sin familj samt renar sitt sinne genom att undvika beteenden som våld, ilska, avundsjuka, småaktighet, girighet och illasinnad ryktesspridning.
Ramadan avslutas med en stor fest – Eid al fitr. Festen är en belöning för att man klarat av fastan och en högtid där de äldre ger gåvor till de yngre.



Musikvideo med Mishari Al-Arada: Ramadan (4:42)

Inga kommentarer: