tisdag 27 november 2007

Dagens Industri och rasismen på internet

Dagens Industri är Sveriges största finanstidning och finns naturligtvis även på nätet. Som de flesta stora tidningar har den olika diskussionsforum. Ett av dessa forum kallas Filosofiska Grubblerier (FG), men innehåller i huvudsak politiska kommentarer. På FG återfinns detta meddelande:

"OBS! VÄNLIGEN RESPEKTERA DETTA!

Alla ämnen ska kunna debatteras så länge man inte bryter mot reglerna. Undertonen i många inlägg på FG blir dock allt oftare obehaglig, med rent rasistiska eller nedlåtande avsikter. Därmed kommer hårdare tag mot strängar som handlar om invandring, konflikter mellan folkslag och liknande bli nödvändig.

/Webmaster"

Det har vid flera tillfällen uppstått diskussioner på forumet om vad som får och inte får skrivas. Tidigare i år kom därför Webmaster (WM) med följande förtydligande:

"Varför raderas strängar om invandrarpolitik och konflikter mellan folkslag? Varför varnas och blockas skribenter som startar dessa strängar?

Problemet grundar sig i att forumet utnyttjas av rasister. Samtidigt är det di.se som är ansvarig för allt som skrivs på webben. Vi vill inte ha rasism eller främlingsfientlighet här."

Så långt, allt väl. Problemet uppstår när forumets WM försöker komma till rätta med de rasistiska och främlingsfientliga skribenterna, som är mycket aktiva. Jag ska ta ett aktuellt exempel som är representativt för hur det brukar gå till.

Igår lade jag ut en länk på FG till en recension i Dagens Nyheter av Joseph A. Massads senaste bok Desiring Arabs. En bok som bland annat behandlar västerlänningars nedvärderande syn på orientalen. Det tog inte lång stund innan de vanliga rasistiska och muslimhetsande kommentarerna dök upp. Och hela strängen, inklusive min länk till recensionen, raderades.

Det här återkommande agerandet från WM har naturligtvis forumets rasister lärt sig att utnyttja. Varje sträng som startas med ambitionen att föra en seriös diskussion om ett angeläget ämne fylls med rasistiska kommentarer och raderas därmed av WM. Ibland stängs dessa skribenter av från forumet, men återkommer snabbt med ett nyregistrerat användarkonto.

All debatt tystas effektivt. I praktiken är det de rasistiska skribenterna som avgör vad som får och inte får diskuteras.Till råga på allt fick jag i dag ett meddelande från WM, att jag borde förstått att strängen skulle urarta och därför skulle jag avstått från att ta upp ämnet.

Dagens Industri är en stor och, i vissa kretsar, inflytelserik tidningen. Även tidningens nätupplaga har ett stort antal besökare.
I dessa dagar, av ökade aktiviteter från rasistiska och främlingsfientliga organisationer, är det beklagligt att di.se inte förmår hålla sitt diskussionsforum fritt från dessa krafter.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Koranrunkare och al-qaidakramare.
Det är vad du är svarting.

Anonym sa...

det är klokt skrivit svarten
Di's agerande är ensidig och ofta mot de som försvarar yttrandefriheten och vad som ofta betecknas som islam kramare eller kommunister!

problemet med di är inte vad som tillåts eller inte, utan att det råder nån sorts unken intolerant företags kultur där WM tendera att vara rasist.

och jag ser tyvärr ingen lösning på problemet än att man lämnar denna sida åt de ruttna neo-con konservativa skribenterna, och ter sig till sidor där det råder friare debattklimat
passagen.se är en sida jag rekommenderar