onsdag 28 september 2011

Omdömeslös reklam för HalebopJag har länge irriterat mig på hur många använder psykiatriska diagnoser för att beskriva tillstånd som absolut inte har något att göra med allvarliga psykiska sjukdomar.

Om någon känner sig nedstämnd och hängig så är den "deprimerad". En känsla av oro blir till "ångest". Tvehågsenhet blir "schizofreni". För att nämna några exempel. Det är en förflackning av den psykiatriska terminologin som definitivt inte bidrar till att öka förståelsen för de personer som lider av psykiska sjukdomar.

I går såg jag en reklamfilm för teleoperatören Halebop som gjorde mig riktigt förbannad. Här handlar det inte bara om en förflackning av språket, utan det är ett osmakligt exempel på att i kommersiellt syfte göra sig lustig över personer i behov av psykiatrisk vård och koppla ihop dem med begreppet att vara "dum i huvudet".

Ett fall för reklamombudsmannen?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag minns psykologi A lektionerna vi hade för inte alls så länge sedan där vi gick igenom olika psykiatriska diagnoser osv, och min psykologi lärare brukade säga att alla kan känna sig deprimerade, ha ångest eller vara paranoida utan att det behöver klassas som kroniskt eller som en sjukdom överhuvudtaget.

Jag har både haft ångest och känt mig deprimerad på sistone, men bara för att det så småningom kommer släppa så betyder det ju inte direkt att det inte var specifikt ångest och depression jag hade? eller?

Darkie sa...

Jaaaa!! Ett fall för ARN :) Trött på förlöjligande jag med.

Svarten sa...

savaism

Jag kan naturligtvis inte kommentera dina personliga upplevelser, men jag vidhåller att psykiatriska diagnoser används alldeles för lättvindigt i dagligt tal av icke professionella personer.

Det ska mycket till innan en diagnos klassas som kronisk. Men jag tycker självklart din lärare har rätt när han säger att vi alla kan ha en "släng" av både det ena och andra utan att det skall ses som en psykisk sjukdom.

Hälsningar från en höstdeppig Svarten.

Anonym sa...

Sånna människor som stör sig på detta som är värst. Ha lite humor, absolut inget fel att använda sjukdomar, läggning eller etnisk bakgrund i skämt sålänge det är på en oseriös nivå och har en tydlig oseriös ton. Vilket jag tycker det har i denna reklam film