tisdag 13 september 2011

Starbreeze/EA släpper Syndicate


I går kom den officiella bekräftelsen på att dataspelsutvecklarna Starbreeze i Uppsala under början av 2012 kommer att släppa en ny version av det klassiska spelet Syndicate från 1993. Spelet släpps till PS3, Xbox 360 och PC-datorer och har producerats på uppdrag av Electronic Arts (EA), en av världens största spelförläggare.

För de som inte är intresserade av dataspel är detta en icke-händelse, för spelentusiaster är det en riktigt stor nyhet. Själv har jag i egenskap av aktieägare noggrant följt Starbreeze under elva spännande år och publicerat nyheter på en nedlagd hemsida och en numera inaktiv blogg

Utvecklingen av spelet har omgetts av stort hemlighetsmakeri, men ryktena om att det var Syndicate har cirkulerat i spel- och investerarkretsar under en längre tid. Jag har de senaste två åren varit bergsäker på att det hemliga spelet, som gått under projektnamnet RedLime, var Syndicate. I oktober 2009 fick jag ett e-brev från en före detta anställd på Starbreeze som tipsade om "en tysk blogg som handlar om Syndicate, där det står ganska mycket om Starbreeze". Tydligare än så kunde det knappast sägas utan att avsändaren bröt mot kontraktets klausuler om absolut sekretess. Ser att jag i en kommentar på denna blogg i februari 2010 skrev:

"Mest av allt ser jag fram mot Starbreeze två spel som de utvecklar åt EA. Det ena är byggt på Bourne-böckerna och det andra är ännu hemligt, men jag törs sätta min heder på att det är en remake av klassiska Syndicate."

Aktien tog ett litet skutt på +10 procent i dag under hög omsättning. Om spelet blir en riktig storsäljare, och drar in royalty-ersättning till Starbreeze, räknar jag med ett rejält lyft av aktiekursen. Visserligen finns det viktigare saker här i livet än pengar, men å andra sidan blir jag knappast olyckligare av ett fett bankkonto.

Google News om Syndicate. Spelets hemsida

Inga kommentarer: