tisdag 25 oktober 2011

Valet i Tunisien



Mina kunskaper om Tunisien är i stort sett obefintliga. Jag vet ingenting om vilka värderingar som vägleder de partier som deltog i söndagens framgångsrika demokratiska val i landet. Om det finns anledning att misstänka att något parti har en dold agenda har jag såledels inte kunskap att uttala mig om.

I ett inslag i gårdagens Aktuellt med rubriken "Vilken plats får kvinnorna?" uttrycktes en djup oro över att al-Nahda förmodades bli landets största parti med omkring 30 procent av rösterna. I inslaget benämndes partiet konsekvent som "islamistiskt" av programledare och reporter. En riksdagskandidat för De Gröna i huvudstaden Tunis kallade al-Nahda för "högerextremistiskt" och ansåg att "framtiden för en demokratisk, modern kvinna" inte såg särskilt ljus ut.

Men vad sa representanterna från al-Nahda? Det fick vi aldrig veta, eftersom de inte fick komma till tals i inslaget. Jag gjorde en snabbsökning på nätet i hopp om att hitta några relativt färska uttalanden från partiet om dess politik. Al-Nahdas partisekreterare, Hamadi Jebali, sa i en intervju den 30 augusti i år:

"Vårt parti är emot införandet av sharia i konstitutionen. Det är rätt att religionen spelar en roll i samhället, men den bör vara skild från staten. Det är en sak att inspireras av de värderingar och principer som är gemensamma för alla stora monoteistiska religioner, men källan för lagen skall uttrycka allmänhetens vilja och inte påbud i Koranen."

På frågan om det finns en risk att Tunisien hamnar i händerna på fundamentalister svarar han:

"Vi har inte för avsikt att dela upp vår befolkning i muslimer och icke-muslimer, eller mellan människor med tro och människor utan tro."

I en artikel från den 12 oktober 2011 uppges partiets ledare Rachid Ghannouchi ha sagt i en diskussion med en sekulär motdebattör:

"Om det islamiska spektrat går från bin Ladin till (Turkiets premiärminister) Erdogan, vem av dem representerar islam?"

Han fortsatte:

"Varför jämförs vi med modeller som är långt ifrån vår tanke, som talibanerna eller Saudi-modellen, när det finns andra framgångsrika islamiska modeller som är nära oss, som de turkiska, malaysiska och indonesiska modellerna; modeller som kombinerar islam och modernitet?"

Tja, det var något av det jag hittade vid en snabb sökning på nätet. Framtiden får utvisa hur utvecklingen blir.

Inga kommentarer: