torsdag 11 april 2013

Värmlands Museum: 1001 inventionsDen 9 januari 2008 skrev jag ett inlägg som började så här: "Utställningen '1001 uppfinningar' kommer förmodligen aldrig att visas i Sverige." Senare blev det fler inlägg om utställningen. I dag kan jag med glädje konstatera att jag hade fel i blogginlägget för drygt fem år sedan.

Nu på förmiddagen fick jag ett e-brev från Värmlands Museum i Karlstad som berättar att museet är den första anhalten på en Europaturné för 1001 Inventions – the Enduring Legacy of Muslim Civilisation

- Vi är stolta över att kunna stå som värd för denna viktiga utställning. 1001 Inventions är en kul och lärorik upplevelse för både barn och vuxna. Den kompletterar den västerländska historieskrivningen och lyfter fram några av de fantastiska skatter som ligger i den muslimska civilisationens kultur- och vetenskapshistoria. Den visar att vi delar kulturarv globalt och lyfter fram en mycket viktig förutsättning för utveckling; en öppenhet för influenser och påverkan från olika kulturer, säger länsmuseichef Åsa Hallén.

Utställningen pågår under perioden 31 augusti 2013 - 19 januari 2014.

Den rikligt illustrerade 352-sidiga boken 1001 inventions finns nu att köpa för endast 178 kronor.

Lyssna: "Den största utställning vi någonsin har haft på Värmlands museum"

Inga kommentarer: