söndag 7 april 2013

Veteransoldater i solidaritet med flyktingar från IrakFör en tid sedan kastade någon en tio kilos stenbumling genom fönstret på restaurang Babylon i Lowell, Massachusetts, USA. Restaurangen tillhör Farouq Ali, en flykting från Irak som bosatt sig i staden med sin familj. Amerikanska veteransoldater ställde upp och visade sin solidaritet med Ali. Även stadens borgmästare anslöt sig till veteranerna, som fyllde restaurangen, med plats för 50 gäster, i två omgångar under samma kväll.

I denna video berättar Farouq Ali om sin flykt från Irak.

- USA var faktiskt det sista land jag kunde tänka mig, säger han. Men Europa har stängt alla dörrar för irakier. Jag vet inte varför.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Lowell i Massachusetts, USA, hade under närmare 100 år en blomstrande textilindustri. Från de första fabriksetableringarna 1820 var staden även en välkomnande inkörsport för många invandrare. År 1900 var nästan hälften av stadens invånare födda utomlands. Tyska katoliker, fransk-kanadensare, portugiser, litauer, polacker, östeuropeiska judar och svenskar var stora invandrargrupper. Vid första världskrigets utbrott 1914 nådde staden sin höjdpunkt och hade 110 000 invånare. Under 1920-talet flyttade många textilfabriker sin verksamhet till de amerikanska sydstaterna och Lowell förvandlades till en industriell öken.

Under 1970 och 1980-talen fick Lowell ett rejält lyft i och med etableringen av teknologi- och finansverksamhet. Många flyktingar, främst från krigets Kambodja, anlände till staden. De senaste decennierna har staden satsat mycket på utbildning och kultur och hade 2010 över 106 000 invånare. Lowell har även fortsatt att välkomna ett stort antal flyktingar.

Inga kommentarer: