fredag 28 juni 2013

Demoleringen av Stora Moskén i MeckaBilder från demoleringen av Stora Moskén i Mecka.

Jag har ägnat några nattliga timmar åt att läsa artiklar och kolla på videor om den fortgående förödelsen av Mecka, muslimernas heliga stad. Att Mecka håller på att förvandlas till ett monstruöst Las Vegas-liknande köpcentrum med svindyra lyxhotell, där inga mindre bemedlande pilgrimmer har råd att bo, har jag uppmärksammat tidigare. I natt har jag tittat lite närmare på ombyggnaden av Masjid al-Haram, som är den mest omfattande och genomgripande expansion som någonsin gjorts av moskén. Nu när saudierna har insett att deras oljekällor är på väg att sina satsar de enorma summor på religiös turism för muslimer med guldbyxor.

Sekretessen runt ombyggnationerna har varit stor. På nätet finns en del videor som visar olika projekt, men att veta vad som bara är förslag och vad som kommer att realiseras är inte lätt. Denna video kan eventuellt tänkas innehålla den antagna byggnadsplanen. Kolla även in denna och denna video.

En av de senaste artiklarna om exploateringen av Mecka. Bara några meter från Masjid al-Haram kommer Starwood Hotels att ingå i ett av världens största hotellkomplex, 38 höga byggnader med fler än 11 000 hotellrum.

Tidigare blogginlägg:

Demoleringen av Mecka
Det framtida Mecka
Mecka 1885 och i framtiden
Kapitalistisk lyx i Mecka
Zamzam Tower, Mecka
Pilgrimsfärd till Mecka - en mångmiljard affär
Pilgrimsfärd till Mecka - en mångmiljard affär (2)
Förödelsen av det islamiska kulturarvet

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Den gångna veckan har det inte hänt mycket på bloggen. Ja, det har faktiskt inte hänt ett dugg. Någon riktigt bra ursäkt för det har jag inte, men å andra sidan ser jag heller ingen anledning att ursäkta mig för att det blivit så. Bloggar gör jag för att jag har lust och infinner sig inte lusten blir det inget bloggande. Så enkelt är det.

Efter att ha legat totalt utslagen under hela gårdagen med hög feber och frossa är jag nu på benen igen med hjälp av lite febernedsättande läkemedel. Aptiten är dock fortfarande vekk me pusta. Blir lite förskräckt när jag tänker efter och inser att jag sedan tisdagen bara ätit en korv och två smörgåsar. Men jag känner mig trots det relativt pigg och kry (med betoning på relativt). Nog om detta.

7 kommentarer:

Nirinjan Singh sa...

Verkligen tråkigt när religion blir geschäft. Ni muslimer har min sympati.

Svarten sa...

Tack, Nirinjan Singh (men jag är inte muslim).

MammaMarie sa...

Ja du, det är riktigt vidrigt...man kan bli tårögd för mindre!

Dessa schweinhundts till wahhaber kallar muslimer för "otrogna" om de inte lever, och klär sig, preciiiis som på Profetens tid. De kallar oss för "innovatörer av religionen": och så förvandlar dom böneriktningen till ett kommersens högborg! Tala om innovation och påhitt!

Jag är inte emot att Mekka upprustas, men man kan göra det till en grön oas, med sov och matmöjligheter som är tillgängliga för gemene muslim, oavsett ekonomisk bakgrund. Det är väl ändå det som Mekka går ut på - att ge plats åt ALLA människor. Jag bara längtar tills den dag som ett regimskifte sker i detta land...

Anonym sa...

Du Marie, tror du att du är en bra muslim när du förnedrar andra muslimer? Kolla vad ni shia gör mot sunni i Syrien. Misshandlar och tvingar dom göra sujud mot Assad och kalla han för Allah, våldtar sunni mäns fruar, döttrar... Vem är hundar egentligen? Kassta inte sten i glashus

Svarten sa...

Jag undrar om du är samme Anonym som för en tid sedan skrev: "Vad är det som sker? De bygger tunnelbana för tåg. De hade inte tåg där förut, nu går det fortare för folk att ta sig runt istället för gå i värmen".

Huset där Muhammed under 27 år bodde med sin första hustru, tillika den förste som konverterade till islam, har ersatts av en offentlig toalett.

Svarten sa...

MammaMarie

Jag undrar hur det känns för muslimer att knäböja och be vänd mot en plats som i dag utsätts för en fullständigt makaber exploatering av Gud. Det börjar alltmer likna en form av "dansen runt guldkalven", för att använda en liknelse från bibeln.

Anonym sa...

fy faaaaan alltså. verkligen synd det de har gjort med stället :(