tisdag 3 april 2007

Internet: Koranen på svenska

Ingen kan väl ha missat att det under senare år pågått en intensiv debatt om religionen islam och dess utövare. Den tog ordentlig fart efter attackerna mot World Trade Center i New York den 11 september 2001.

Debatten förs i mycket stor utsträckning på internet. Det finns flera hemsidor och bloggar på svenska, som i större eller mindre omfattning ägnar sig åt att skriva om islam. På olika chattforum blir diskussionerna ofta intensiva och inlägg med rasistiskt innnehåll är inte alls ovanligt.

Jag har följt den här debatten under en längre tid och har bland annat kunnat konstatera, att många av skribenterna (fram för allt på en del chattar), har mycket bristfälliga kunskaper om islam och muslimer. T.ex. så ser man ganska ofta korancitat, eller länkar till sidor med citatsamlingar, som är grovt förvanskade. Ja, ibland är citaten rena förfalskningar.

Oavsett vad man anser om islam, så måste det ligga i alla seriösa personers intresse, att det finns pålitlig och lättillgänglig information om islam på svenska.

Islamguiden.com planerar att under detta år lägga ut Mohammed Knut Bernströms svenska tolkning av Koranen på internet. Publiceringen som omfattar hela Koranen med tillhörande kommentarer och noter, kommer även att ha avancerade sökfunktioner och nedladdningsbar text.

För att kunna genomföra projektet krävs en halv miljon kronor för att köpa rättigheterna till publiceringen. Islamguiden.com har startat en insamlig för att få ihop det erforderliga beloppet.

Som ni redan har förstått, tycker jag att det här är ett angeläget initiativ, som jag gärna stödjer. Även ekonomiskt.



Marina Stagh, fil dr i arabisk litteratur, recenserade Mohammed Knut Bernströms tolkning av Koranen i Aftonbladet (1999-11-20):

"Det känns egentligen helt fantastiskt att ha tillgång till en modern svensk Koran med kommentarer som speglar den pågående diskussionen inom islam. Bernströms svenska är dessutom spänstig och frisk och ibland en ren fröjd att läsa."

Läs hela recensionen

Inga kommentarer: