tisdag 3 oktober 2006

Gilles Kepel: Kampen om islam

Mitt nästa bokinköp bestämde jag i kväll, efter att tittat igenom och läst recensioner på flera av böckerna som återfinns på denna lista: Böcker på svenska om islam

Boken jag köper blir Kampen om islam av Gilles Kepel. Den kom först ut på franska 2004 och för knappt en månad sedan på svenska. Recension av Jan Hjärpe, Sydsvenskan, 7 september

Ur recensionen:

"Europa är ett viktigt slagfält: i strategin ingår att muslimer ska förmås att känna att de inte hör dit, att de misstänks av omgivningen. Genom terroraktioner kan man provocera fram just åtgärder som pekar ut muslimer - och så misskreditera idén om den sekulära demokratin."

En annan recensent Thomas Nydahl skiver på sin blogg:

"Kepels tes är att striden om framtiden varken avgörs i New York eller Islamabad. Den avgörs i Europas förorter, där kampen om de nya generationerna muslimer utkämpas varje dag. Han ser två möjliga framtidsvägar.

Den positiva prognosen talar om muslimska ungdomar som erbjuder ett alternativ till en sträng religiositet, och som blir ett slags deltagare i en universell civilisation.

Den negativa prognosen talar om ungdomar med sträng muslimsk identitet som hindrar dem från att kulturellt integreras och därför gör dem mottagliga för den separatism som predikas av extremisterna."

Om Kepels tes är korrekt, så har vi alla möjlighet, på ett eller annat sätt, att direkt på "slagfältet" delta i kampen mot extremistiska islamister och för en sekulär demokrati med religionsfrihet.

För några dagar sedan besökte Gilles Kepel Sverige och Dagens Nyheter träffade honom: Striden om islam står i Europa

Inga kommentarer: