måndag 23 oktober 2006

Croissant och cappuccino

Osmanska riket var en 600-årig stormakt som uppstod i slutet av 1200-talet. De osmanska turkarna erövrade, på Bysans och andra turkiska rikens bekostnad, stora delar av Anatolien och Balkan under 1300-talet. Rikets stormaktstatus befästes genom dess erövring av Konstantinopel (nuvarande Istanbul) 1453.

På 1500- och 1600-talen var riket som mest betydelsefullt, även om dess största territoriella utsträckning nåddes först år 1683 då det sträckte sig från Wiens utkanter i nordväst till Mekka i sydöst och från Kaukasus i nordöst till Algeriet i sydväst.

Men i Wien 1683 var det alltså stopp för stormaktens utbredning västerut och början till slutet, som inträffade när republiken Turkiet utropades den 29 oktober 1923.

Halvmånen var det Osmanska rikets symbol och de österrikiska bagarna firade segern över turkarna genom att baka ett halvmåneformat bröd, en croissant. På det viset kunde man sluka symbolen för den hatade fienden. Croissanten blev ett populärt frukostbröd i Europa och avnjuts lämpligen tillsammans med en kopp kaffe - men det ska vara cappuccino.

När österrikarna plundrade de besegrade turkarnas läger, hittade de säckar med bönor som rostade gav en besk dryck, alldeles för besk för att passa deras smak. De blandade därför ut drycken med mjölk och socker och kallade den för cappuccino efter kapucinmunken Fra d´Aviano.

Fra d´Aviano hade i sina predikningar outtröttligt uppmanat österrikarna att göra motstånd mot turkarna och övertygat dem om att korset skulle besegra halvmånen. Som tack för detta fick han inte bara en kaffedryck uppkallad efter sig; år 2002 blev han även helgonförklarad av påven Johannes Paulus II.


Källor: Gilles Kepels bok Kampen om islam och Wikipedia om det Osmanska riket

Se även Ordbruket om giffel och croissant

Inga kommentarer: