lördag 29 november 2008

Klockringning: Storan i Uppsala domkyrka



Uppsala domkyrka har fem klockor: Storan, Thornan, Malman, Massan och Bönan. Storan är med sina 6 200 kilo och största diameter nertill på 2,23 meter den största i sitt slag i Sverige.

Storan härstammar ursprungligen från 1634, men göts om efter den stora stadsbranden 1702. Den nya klockan hissades upp i norra domkyrkotornet av studenter från universitetet. Som tack fick Uppsalas studenter för alltid rätten till fri begravningsringning med Storan.

Klockringningen i Uppsala domkyrka vid större akademiska högtider är en gammal tradition. Redan på 1600-talet ringdes det i Storan i samband med doktorspromotion eller professorsinstallation. Ringningen pågår tio minuter med början klockan 8.00 den dag högtiden äger rum. Videon har filmats vid ett sådant tillfälle.

Panoramafotografier av Niklas Johansson : Uppsala domkyrka och Gustav Vasa gravmonument i domkyrkan Klicka på "öppna" för helskärmsbild.

1 kommentar:

Anonym sa...

Vår 2-årige son som älskar kyrkklockor och klockringning blev överlycklig av den här filmen och ringningen. Nu slipper vi jaga gudstjänster för att höra klockorna ringa! :-)

Tack SA