söndag 2 november 2008

Islam i Amerika

De två nyproducerade programmen, Islam in America, är något jag rekommenderar å det varmaste. Oavsett vilken religion du bekänner dig till eller om du är ateist, oavsett om du står till vänster eller höger på den politiska skalan, får du anledning att ifrågasätta dina förutfattade meningar.

Den engelska reportern Rageh Omaar, en muslim född i Somalia,
gör en resa genom Amerika med sina europeiska erfarenheter och föreställningar i bagaget. Han får anledning att ompröva mycket under resans gång.

Det första programmet har underrubriken The American cresent. I programmet behandlas islams historia i landet och skillnaden mellan att vara en muslim i Amerika och en amerikansk muslim.

En muslimsk invandrare från Somalia som bott i landet i tretton år säger i programmet: "Om du inte organiserar dig, röstar och accepterar den amerikanska livsstilen är du förlorad. Du kan vara både amerikan och muslim, men i första hand amerikan och beredd att offra ditt liv för att försvara landet".

Del 1 / Del 2 / Del 3 / Del 4

Det andra programmet, Islamic Stars & Stripes, handlar bland annat om muslimernas situation efter terrorattackerna mot World Trade Center den 11 september 2001 och en ny översättning av koranen.

Del 1 / Del 2 / Del 3 / Del 4

Inga kommentarer: