tisdag 3 november 2009

När får vi höra dansbandet Ahmedz?



Om SVT:s programserie Dansbandskampen skriver Doreen Månsson
i sin krönika Jag vill se dansband som heter typ Obadayaz:

Rappen tillhör alla och vem som helst kan göra den till sin, samma sak gäller soul, R&B, disco, opera ,jazz. Men hur är det med dansband - en musikstil som får alla att vilja styrdansa och ha kul - varför är den i min tv-ruta denna lördagskväll så etniskt homogen
på såväl scen som dansgolv?


Läs även Se upp för vita dansband på tv av Andres Looko.

5 kommentarer:

Svarten sa...

Jag tycker Doreen Månssons frågeställning är oerhört intressant. Varför har dansbandsmusiken blivit en till synes ointaglig bastion för "svenskheten"? Är det en kulturyttring så urtypisk svensk att inga andra kan tillgodogöra sig den?

Det här tåls att tänka på.

MammaMarie sa...

Jag vet vad problemet är. Dansbandsmusik är så in i vassen trist att bara "ursvenskar" kan bli riktigt hängivna fans till den "musiken"...

Svarten sa...

Vi har bara dansband, "midsommar och sådana töntiga saker".

:-)

Anonym sa...

Är det svenskarnas fel att det inte finns med en statistiskt korrekt invandrare i varje dansband nu också? Att dansbandskulturen är "ursvensk" är naturligtvis fel. Den är ju därmed naturligtvis oerhört stel och tråkig också. Naturligtvis kan ingen berikare möjligen känna sig hemma här. Eller?

Vill du se ett dansband som heter Ahmeds, så starta ett dansband som heter Ahmeds! Eller finns det kanske någon strukturell diskriminering i branschen? Sitter Ahmedz, Mehmedz och Hazzanz kanske marginaliserade och diskriminerade i en källare nånstans i Alby och spelar?

PK-hetsen är snart ett av de roligaste skämten i svensk historia.

/Kim

Svarten sa...

Kim

Du har missuppfattat hela frågeställningen och kör på i dina vanliga gamla spår.