söndag 22 november 2009

Hollywood om ondskefulla araber



Det var ett tag sedan kulturmagasinet Voltaire hade sitt temanummer om islam De lovade att med tiden göra artiklarna tillgängliga även på nätet, så jag tittade in på deras sajt lite då
och då utan att hitta vad de utlovat. Efter ett tag glömde jag bort det hela.

Tidigare i dag, när jag googlade efter information till inlägget om filmen Persepolis, hamnade jag hos Voltaire igen och läste Mattias Lindéns artikel Muslimer i populärkulturen I artikeln hänvisas det flitigt till boken Reel Bad Arabs - How Hollywood vilifies a people
av den arab-amerikanske massmedieprofessorn Jack G. Shaheen. Boken har även blivit film och det är alltså den ni kan se på videon.

Mattias Lindén skriver i artikeln:

Man behöver inte vara överkonspiratoriskt lagd för att snudda vid slutsatsen att det passar Amerikas intressen att araber överlag skildras på ett negativt sätt på film och tv. Det blir så klart enklare att sälja in krig i Irak och Afghanistan om man ser till att befolkningen matas med en negativ bild av det folk man strider mot. Och faktum är att en grupp regeringstjänstemän under ledning av George W Bushs rådgivare Karl Rove efter 11 september-attentaten 2001 reste till Hollywood för att be om hjälp i ”kriget mot ondskan”. I Hollwood sammanträdde gruppen med omkring 50 personer i chefsbefattningar inom filmindustrin.

7 kommentarer:

Saladin sa...

Tack för dokumentären! Den har jag velat se länge. Sut Jhally har många bra dokumentärer bakom sig.

Problemet är att detta inte alls är på väg bort utan den håller i sig med samma frenesi. Vuxenindustrin har börjat nyanseras mer än förut (vuxen som i filmer för vuxna och inte "vuxemfilmer") men barnindustrin står sig. Där är det fortfarande brukligt att ha protagonisten som en cool lentalande amerikan medan antagonisten är en mörk karaktär med utländsk brytning. Shrek och Despicable me är bara ett par exempel.

Fazeela Selberg Zaib sa...

Svarten! Du är en klar favvis i bloggvärlden!

Halal kram på dig! lolll

Svarten sa...

Banana

Jo, jag tyckte Shaheen lät överdrivet optimistisk i slutet av filmen. Förmodligen en from förhoppning mer än en analys grundad på fakta.

Fazeela

Va?! Finns det halal-kramar också?
:-)

Anonym sa...

Tyvärr inget nyhet för mig...Men värt om att bli påmind då och då vilken makt "demokratisk" media har:)....

Svarten sa...

Om man dessutom tar sig en titt på en gren inom populärkulturen som är på god väg att växa sig större än filmindustrin, dataspelsbranschen, så blir bilden ännu dystrare.

För några år sedan (2004-5) tittade jag närmare på dataspelsindustrin i USA och deras samarbete med krigsmakten och underrättelsetjänsten. Det var, om möjligt, ett ännu mer skrämmande scenario än inom filmens värld.

Anonym sa...

Stackars människor... de hjärntvättas ...Min teori är att man måste bygga upp i människors hjärnor fördommar,rädsla för att människor skall skydda sig för eventuella...?.? för att de skall till slut ta till VÅLD för att skydda sig....För att hjärntvättare sedan gottgöra all våld man gör mot eventuella förmodande brottslingar terrorister mm mm

Anonym sa...

kolla bara hur stort makt media har över människor de har lyckats skapa rädsla för eventuell sjukdom/död och milijontals människor har tagit vaccin för att skydda sig mot?.... precis människor gör allt för att skydda sitt liv även om den egentligen är ej i fara..