söndag 16 november 2008

Halal-TV om skönhetsideal

I morgon 20.30 i SVT2 är det dags igen för Sveriges tre mest kända muslimska tjejer att inta tv-rutan. Programmet kommer att handla om vårt skönhetsideal. Cherin Awad, Dalia Azzam Kassem och Khadiga El Khabiry möter ett antal personer som har ett stort inflytande på ungdomars syn på skönhet, stil och attityd.

Medverkar gör bland andra modefotografen Bingo Rimér, Veckorevyns chefredaktör Louise Bratt och Isabella Löwengrip,
mer känd som bloggaren Blondinbella, en tonårstjej som skriver
om mode, smink, vinkvällar och drinkar.

Halal-TV har blivit livligt omdiskuterat. Rasister och islamofober har döpt om programmet till Sharia-TV och startat en namninsamling med syftet att få programmet stoppat. Sekulära muslimer har sagt att de skäms över att de tre tjejerna skall representera landets muslimer, eftersom det skickar fel signaler.

"Seriösa debattörer" - sådana som har tillgång till dagstidningarnas debattsidor och radio/TV - har jämfört tjejerna med nazister och kallat dem för homofober. Flera TV-recensenter har kapat Halal-TV i höjd med fotknölarna och ifrågasatt SVT:s omdöme och tjejernas journalistiska kunskaper. Om man letar lite så hittar man faktiskt också en hel del personer som anser att Halal-TV är både nödvändigt och bra.

SVT-ansvariga: Därför sänder vi Halal-tv

Mer Halal-TV tycks vara på G

Inga kommentarer: