måndag 3 november 2008

Val USA: Hur röstar muslimerna?

I februari postade jag ett inlägg om Barack Obama och förhållandet till Amerikas muslimer. Jag citerade en artikel i Islamica Magazine med rubriken The American Muslim Community's "Obama" Problem där det hävdades att muslimerna hade hittat den perfekta kandidaten i Obama, men inte kunde backa upp honom för risken att deras öppna stöd kunde leda till att han förlorade valet.

Kanske är det huvudskälet till att muslimerna legat lågt i valrörelsen, men det finns åtminstone ytterligare en anledning. Flera av de stora muslimska organisationerna är registrerade som icke vinstgivande så kallade 501(c) organisationer som enligt lagstiftningen inte får driva politiska kampanjer för att påverka val till offentliga poster.

The Arab American Institute bildade Yalla Vote '08 för att sprida allsidig och objektiv information om valets politiska frågor och kandidater och för att uppmana folk att rösta på valdagen. Ett 50-tal arabiska-amerikanska organisationer anslöt sig till Yalla Vote '08.

Det finns 6-7 miljoner muslimer i USA, drygt 2,2 miljoner av dessa är röstberättigade. Majoriteten är högutbildade (65%) och 43 procent har en årsinkomst på 50 000 dollar eller mer.

De är starkt familjeorienterade och utgör en mångskiftande samling. Drygt hälften besöker en moské minst en gång per månad, medan 21 procent sällan eller aldrig gör det. 38 procent betraktar sig som sunni-muslimer, 10 procent som shia och 2 procent som sufi. 38 procent ser sig helt enkelt som bara muslimer.

Hur kommer dessa muslimer att rösta i morgon?

En absolut majoritet (87%) uppger att de röstar i presidentvalen.

49 procent betraktade sig som sympatisörer till det demokratiska partiet och 36 procent såg sig som oberoende. Endast 8 procent ansåg sig vara republikaner. På frågan vilken presidentkandidat de skulle rösta på svarade 45 procent att de inte visste eller ännu inte hade bestämt sig.

Statistiken ovan är från en landsomfattande undersökning utförd av Council on American-Islamic Relations (CAIR)

Inga kommentarer: