fredag 7 november 2008

SVT: Debatt om Halal-TV

Debatten efter det första av åtta program i SVT:s serie Halal-TV har blivit livlig. Att två av de tre programledarna uppgav religiösa skäl för att vägra ta den medverkande Carl Hamilton i hand har, i bästa fall, blivit en utgångspunkt för en nödvändig diskussion om integration, tolerans och ömsesidig respekt mellan människor från olika kulturer och med olika religioner. I sämsta fall har det blivit en förevändning för rasister och främlingsfientliga krafter att vädra sin islamofobi och hets mot invandrare.

Igår kväll sände SVT programmet Debatt som hade sitt avstamp i det uteblivna handslaget. Inslaget börjar 15 minuter in i programmet, det kan ses på internet-tv under 30 dagar framöver.

Det bor 6-7 miljoner muslimer i USA, de anses vara de mest integrerade muslimerna av alla i västvärlden. Jag tror vi kan lära en hel del av det stora mångkulturella landet i väster, som har byggts upp av invandare från världens alla hörn. I dokumentärfilmen Islam in America, som jag varmt rekommenderar, säger en muslimsk invandrare från Somalia som bott i landet i tretton år:

"Om du inte organiserar dig, röstar och accepterar den amerikanska livsstilen är du förlorad. Du kan vara både amerikan och muslim, men i första hand amerikan och beredd att offra ditt liv för att försvara landet".

Inga kommentarer: