lördag 24 november 2012

Den stora bloggledanGet out, en prisbelönad kortfilm från 2009.

Jag har drabbats av stora bloggledan, tror jag. Eller kanske det är en lättare variant. Eller bara en liten tillfällig släng av leda. Vi får se. I vilket fall; jag har ingen lust att blogga. Åtminstone inte i dag. Men något lite ska jag väl ändå kunna åstadkomma. Jag kan lägga ut en länk till Peter Englunds text Om ledans historia Om jag dessutom kastar in ett citat, vilket jag ofta brukar göra, så kanske jag rent av framstår som någon slags intellektuell personlighet. Självklart inte i klass med textens författare, som är ledamot av Svenska Akademin och dess ständige sekreterare, men ändå. Måste naturligtvis också påpeka att även han bor här i Uppsala, vilket förhoppningsvis får någon godtrogen läsare att tro att han tillhör mitt umgänge. Nåväl. Citatet:

Det är alltså 1800-talet som är ledans århundrade. För att vara enkel: fenomenet upptäcktes någon gång under 1700-talets andra hälft, fick sitt verkliga genombrott i 1800-talets början, för att eleveras till status av Problem framåt dess mitt. Någon - jag tror det var Byron - talade om att man hädanefter måste dela in samhället i två grupper: de uttråkade och de som tråkar ut; en menade att det är leda mer än något annat som driver folk att spela, supa och ta livet av sig; en annan talte om den "trötthet och sorgsenhet" som "avgör nästan allt i människornas liv". Kring mitten av 1800-talet verkar det som om ledan börjat ta närmast epidemiska proportioner. Den rädsla många ända sedan 1600-talet hyst för de farliga passionerna verkar istället ha blivit ersätt av en skräck för leda.

Eller också kan jag helt enkelt lägga ut en video. En animerad kortfilm. Äh, det får bli både och.

1 kommentar:

Dent sa...

Hmm... För att vara någon som inte känner för att blogga måste jag säga att detta inlägg är, till skillnad för många inlägg jag läst idag, intressant. Å andra sidan saknar ordet många relevans i detta sammanhang då detta är min första dag som aktiv bloggläsare. Alltså har jag ingen egentlig uppfattning av vad som, i mitt fall, är många.

Du kanske borde skriva oftare när du egentligen inte har lust att skriva.