fredag 2 november 2012

Varför så tyst om förödelsen av Mecka?

Klicka för större format

Under de senaste två åren har jag skrivit flera blogginlägg (se nedan) om förödelsen av det islamiska kulturarvet i wahhabismens Mecka, men den här gången lämnar jag genast över ordet till Jerome Taylor som i brittiska The Independent ställer frågan Why don't more Muslims speak out against the wanton destruction of Mecca's holy sites? Kort utdrag ur texten:

"Mycket av den kulturella vandaliseringen är inspirerad av wahhabismen - den stränga tolkning av islam som är det saudiska rikets officiella religion. Wahhabister är besatta av avgudadyrkan och tror att besökandet av gravar, helgedomar eller historiska platser som är förknippade med profeten uppmuntrar till shirk (avgudadyrkan). Den skenande kommersialismen är inspirerad av något mycket enklare - girighet.

Muslimers tystnad i denna fråga är inte bara fegt, det är djupt hycklande. När en obskyr grupp av dreglande islamofober samlas i USA för att göra en helt meningslös och medvetet provokativ film om profeten Muhammed, eller när en grupp danska tecknare utövade sin demokratiska rättighet att håna en religiös ledare och den smygande självcensuren i europeisk press, då bröt protester ut runt om i världen.

Imamer och shejker ödslade ingen tid när det gällde att vid fredagsbönen tala om hur islam besudlades och profeten förolämpades. Uppretade folkmassor kom ut, människor dog (mestadels muslimer).

Hur många av dessa imamer har brytt sig om att hålla brandtal om vad som har skett i Mecka och Medina?
"

Tidigare blogginlägg:

Det framtida Mecka
Mecka 1885 och i framtiden
Kapitalistisk lyx i Mecka
Zamzam Tower, Mecka
Pilgrimsfärd till Mecka - en mångmiljard affär
Pilgrimsfärd till Mecka - en mångmiljard affär (2)
Förödelsen av det islamiska kulturarvet

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Det finns många hadither om wahhabismen och det som sker på de heliga platserna.Bifogar några länkar.Tack för att du berättar,många muslimer som behöver vakna.

Anonym sa...

Här är länkarna,angående ämnet på olika sätt:
http://naqshbandi.org/ottomans/wahhabi/hadith_about_najd.htm

http://muslimvillage.com/2012/10/28/30774/saudis-destroying-islamic-sites-in-medina/?utm_source=MV-mail&utm_medium=Email&utm_content=Subscriber#18803&utm_campaign=newsletter%2029th%20Oct%202012

http://www.livingislam.org/k/hpf_e.html

http://thewahhabithreat.com/

http://seekerofthesacredknowledge.wordpress.com/2012/09/06/petition-against-destruction-of-graves-islamic-heritage/

http://www.youtube.com/watch?v=szb3q8WfDBI&feature=related