onsdag 31 oktober 2012

Långfilm av Karzan Kader: BekasDen 9 november har Karzan Kader världspremiär på sin långfilm Bekas (recension) hos Stockholm filmfestival

- Jackie Chan var den som fick mig börja älska film, Quentin Tarantinos filmer fick mig att förlora mig fullständigt i film och Josef Fares fick mig att inse att även vi med utländsk härkomst från förorten kan göra stora saker, sa Karzan Kader när Upsala Nya Tidning intervjuade honom i oktober 2007.

Kader föddes 1982 i den irakiska delen av Kurdistan. Efter elva månader på flykt med sin familj kom han till Sverige, där han efter en tid i Karlskoga hamnade i stadsdelen Gottsunda i Uppsala. Numera bor han i stockholmsförorten Alby. Han har gjort massor av kortfilmer, bland annat Bekas, som är en prisbelönad förlaga till hans första långfilm med samma namn.

- Bekas är min revansch. Jag är inte den rädda pojke som flydde längre, inte heller den explosiva tonåringen som kompisarna kallade "blattespielberg". Jag visar på en väg. Kan jag göra film så kan alla som vill tillräckligt mycket, sa han nyligen i en intervju i UNT (som tyvärr inte finns på nätet).

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bara trailern får mig att bli tårögd och nostalgisk :(

Anonym sa...

Neeeeeeeeeej vad gullig trailer!

Sora sa...

Jag har sett trailen ett antal gånger och jag ser verkligen fram emot premiären!!