söndag 21 oktober 2012

MasterCard visar riktningen mot MeckaMasterCard kommer inom kort att i samarbete med Al Hilal Bank introducera ett bankort med inbyggd kompass som visar riktningen mot Mecka.

Med hjälp av klockor, mobilappar, internet, och allt vad det nu kan vara, är det numera i det närmaste omöjligt för en seriös, gudsfruktande muslim att missa de fem dagliga tidsbönerna. Därför förstår jag mig inte alls på de muslimer som håller på att tramsa om införandet av böneutrop från minareter. Det är tradition, säger de. Men att kalla till bön med hjälp av mikrofon, förstärkare och högtalare är en "tradition" som endast sträcker sig några decennier bakåt i tiden. Om man skickar upp en muezzin, manlig eller kvinnlig, i minareten och kör unplugged, då förstår jag argumentet om tradition och är beredd att stödja förslaget om böneutrop. Annars inte.

Se även Böneutrop och lyssna på Magdi Abdelhadi i SR P1: Sommar Tre minuter in i programmet ger han uttryck för sina tankar om detta med böneutrop.

3 kommentarer:

ell sa...

Är det inte bara så att lika mycket symbolfråga som det är för islamofoberna, lika mycket symbolfråga är det för muslimerna? Först den dagen då vi får rätt att ha böneutrop, först då är vi verkligen välkomna i samhället, ungefär.
Själv ser jag inte problemet från något håll - pröva i vilken mån det stör och i vilken mån det är uppskattat på samma sätt som man prövar kyrkklockor.
Sen är det en annan sak att utropen i muslimska länder ibland låter rent förskräckligt, eftersom prio tydligen är att låta högt snarare än vackert... Det vill jag hemskt gärna slippa här :)

Svarten sa...

Ell

"den dagen då vi får rätt"

Du bör nog vara lite försiktig med att använda "vi". Inte ens ordföranden i Sveriges muslimska råd anser att detta med böneutrop är någon särskilt viktig fråga.

- Vi har klarat oss så länge utan och det har gått bra, säger hon.

ell sa...

Faktum är att jag inte inkluderar heller mig själv i det där "vi"et, men jag ser att det nog lätt låter så...
Jag tenderar att missa att sätta citationstecken kring den typen av imaginära citat som jag gör... Också här var det alltså ett imaginärt citat från de som skulle kunna tänkas säga så - vilka de nu är :)
Det som har sagts i debatten är väl just att många moskéer ligger i områden där det inte bor en majoritet muslimer (såpass bra har alltså den svenska integrationen ändå lyckats...), och min poäng är då att ett böneutrop hörbart utanför moskén där kanske stör mer än det uppskattas, det är just det som får prövas från fall till fall :)