lördag 19 augusti 2006

Thåström & Imperiet: Märk hur vår skugga



Musikvideo med Thåström & Imperiet: Märk hur vår skugga - Fredmans epistel nr 81.

Carl Michael Bellman föddes den 4 februari 1740 i Maria församling i Stockholm och dog den 11 februari 1795. Han begravdes på Klara kyrkogård, utan sten, och lämnade en utfattig familj efter sig.

Fredmans Epistlar är Bellmans centrala verk och består av 82 sånger skapade under en period av tjugo år. Epistelvärlden är befolkad av idel alkoholister och skökor och parodierar såväl bibeln som samhället i stort; i synnerhet den omåttliga jakt på nöjen och njutningar som präglade samtidens Stockholm.

De få gånger vi möter Fredman nykter har han stark ångest och trängtar efter supen som ska förlösa honom ur hans jordiska smärta. I Fredmans Epistlar bildar berusningen, sexualiteten och döden en slags treeninghet, representerad av gudarna Bacchus, Fröja och Charon.

Besök den mycket informativa Carl Michael Bellman hemsidan

2 kommentarer:

Pierre Falk sa...

Tack Svarten!

Vad som är spännande med Fredmans Episten N° 81 är det sätt den numera framförs. Läser man noter så ser man att den inte sjungs som den står. Varför, kan man undra.

Boven i dramat är Cornelis Wreesvijk. När han gjorde sina Bellman-tolkningar så valde han att göra en slags förskjutning av betoningen. Första stavelsen hamnar på andra slaget, inte första som det är noterat.

Vännen Fred Åkerström, som var lite tidigare med sina tolkningar, sjöng den mer traditionellt. Imperiet har följt Cornelis. Och det är numera så sången för det mesta framförs.

Anonym sa...

Jag tycker nog att Imperiets (Eller Thåströms) version är den bättre. Han lyckas med sin röst, stämningen och tonläget.