lördag 22 november 2008

Expo kartlägger svenska nazisters mord



Om mordet på 19-åriga Mikael Andersson den 17 maj 2008. Ur Efterlyst, TV3.

På måndag kommer årets fjärde nummer av tidskriften Expo, som tillsammans med Expressen har gått igenom de fall där personer med kopplingar till svenska högerextrema rörelser har dömts för mord, dråp eller vållande till annans död. Tidningarna har kartlagt mördarna och träffat anhöriga till deras offer.

Den sammanställning som presenteras i tidningen Expo visar att minst 23 personer har dödats av högerextremistiska anhängare under de senaste 25 åren. Expo betonar också att mörkertalet är stort. Hur många de svenska nazisterna egentligen har mördat vet ingen med säkerhet.

Sjäv kan jag omedelbart dra mig till minnes två fall, som inte finns med på Expos sammanställning, där högerextremister bragt personer om livet. Det ena fallet var ett bestialiskt knivmord på en gammal kvinna här i Uppsala. Mordet utfördes av en psykiskt sjuk narkotikapåverkad man som tidigare även deltagit i planeringen av en moskémordbrand i Skåne.

Det andra fallet gäller Kristofer Lines som i april 1999 knivhögg en person till döds i Los Angeles. Se pressmeddelande från Los Angeles Police Department

Kristofer Lines dömdes år 2000 till 12 års fängelse för överlagt dråp och avtjänade sitt straff i Sverige. Han släpptes fri i förtid och var enligt uppgift med om att i början av detta år starta den nazistiska organisationen Svenska Uppsala, som uppges ha ett nära samarbete med Nationaldemokraterna.

Artiklar i Expo nummer 4, 2008:

Rörelsen som fostrar mördare
Drogs in i våldet som 15-åring
Det är som om de slitit nåt ur ens hjärta
7 av 10 har begått brott

Inga kommentarer: