måndag 10 november 2008

Konstnären Sarah Maple dödshotad

Sarah Maple har jag tidigare skrivit om i bloggposten Sarah Maple - konstnär med humor (innehåller intressanta länkar) och jag anade redan då att hon skulle skapa rubriker med sin konst, som av vissa uppfattas som kontroversiell. Hon har nu sin första soloutställning på SaLon Gallery i Notting Hill, London. Utställningen pågår till den 16 november.

Flera av hennes målningar och fotografier på utställningen har fått vissa muslimer att känna sig kränkta. Självporträttet där hon iklädd hijab håller en griskulting i famnen tycks vara den målning som väckt de starkaste känslorna. Galleriet har fått sitt skyltfönster krossat och mottagit e-post där Sarah och hennes familj hotas. Polisen har påbörjat en utredning om den hotfulla e-posten men lämnar inga närmare upplysningar.

Sarah, som själv är muslim, säger att avsikten med hennes konst inte är att förolämpa någon, utan att skildra spänningar mellan olika kulturer och undersöka möjligheterna att förena dem på ett framgångsrikt sätt.

Källor: Sarah Maple's exhibition poses questions that anger Muslim (Telegraph) och Muslim artist gets death threats (BBC News)
Se även bloggen MyArtSpace

Psst. Missa inte videon i slutet av BBC artikeln.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för informationen.
Genom internet får man möjlighet att ta del
av nyheter som svensk media "missar". /js