lördag 7 april 2012

Ansjovisgratängen Janssons frestelse


Jag antar att en och annan av bloggens besökare har ätit eller ska äta Janssons frestelse under påskhelgen. Kanske har ni, precis som jag, undrat över vem denna Jansson var. Länge ansågs maträtten ha fått sitt namn efter operasångaren Per Adolf ”Pelle” Janzon (1844-1889), som gärna bjöd på öl, snaps och ansjovisgratäng. Kruxet var att rätten, som tidigare varit känd som kort och gott Ansjovislåda, blev populär under sitt nuvarande namn först 40 år efter Pelle Janzons död.

I 1989 års utgåva av Gastronomisk kalender, som utges av Gastronomiska akademien, skrev Gunnar Stigmark en artikel med rubriken, Så var det med Janssons frestelse. Där berättar han att ansjovisgratängen serverades av hans mamma vid en supé med hennes väninnor runt nyår 1929 på Östermalm i Stockholm. Fru Elvira Stigmarks (1886-1953) kokerska Sofie Pauline Brogårde lät vid detta tillfälle döpa gratängen till Janssons frestelse efter en populär film som haft premiär 1928. I Prinsessornas kokbok från 1931 kallas gratängen fortfarande för Ansjovislåda à la Irma, men det blev alltså Janssons frestelse som slutligen gick segrande ur namnstriden.

Så var det med det. Men nu undra jag: Vem var Irma?

Inga kommentarer: