När jag om ett par timmar promenerar till min stamrestaurang för att äta dagens buffé, kommer jag att passera Dragarbrunnsgatan 59. Där låg tidigare ett hus som i folkmun kallades Frödings bordell, efter poeten Gustaf Fröding. En kvinna vid namn Tekla bedrev bordellverksamhet i huset från slutet av 1800-talet fram till dess att bordellen stängdes 1902. Det påstås att flera av Uppsalas högt uppsatta personer besökte inrättningen.
Om Gustaf Fröding någonsin besökte bordellen vet jag inte, men han tillbringade ett antal år här i Uppsala runt förra sekelskiftet. I början av 1880-talet studerade han vid universitetet under sju terminer och bodde senare under två år hos sin syster Cecilia på Bangårdsgatan, i ett hus som låg precis runt hörnet till bordellen. Och dikter som En kärleksvisa är ju lite komprometterande i sammanhanget:
Jag köpte min kärlek för pengar,
för mig var ej annan att få,
sjung vackert, I skorrande strängar,
sjung vackert om kärlek ändå.
Den drömmen, som aldrig besannats,
som dröm var den vacker att få,
för den, som ur Eden förbannats,
är Eden ett Eden ändå.
(Ur diktsamlingen Gralstänk, 1898)
Nåväl. Kanske finns svaret i en handskriven bok som på 1940-talet donerades till Uppsala universitetsbibliotek, Carolina Rediviva. Boken ska, enligt uppgift, beskriva "kärlekslivet" i Uppsala under 1800-talet och har påskriften "Får ej lånas ut på många år". Skälet till det sägs vara att många personer är namngivna i boken.
Jag ringde alldeles nyss till bibliotekets handskriftsavdelning och kollade om boken verkligen existerade och om det fanns möjlighet att få titta i den. Jorå, boken finns och är tillgänglig för vetenskapliga studier. Jag berättade vem jag var, samt anledningen till mitt intresse och fick beskedet att det nog inte skulle vara några problem om jag bara kunde legitimera mig.
Så snart jag kommit mig för att förnya mitt ID-kort går jag dit och tar mig en titt i boken. I rent vetenskapligt syfte, naturligtvis.
3 kommentarer:
Det skulle vara mycket spännande att veta huruvida Fröding var bordellgäst eller inte. Jag har sedan högstadiet ett visst Frödingintresse och kunskapen skulle hjälpa bitarna att falla på plats.
Jag satt precis här och diskuterade historiska bordeller med en vän. Det känns som om Uppsalas historia är alldeles för sexarbetsfattig för att verkligen vara sann. Så ploppar ditt fina blogg-inlägg upp när vi söker information.
Därför kände jag att jag var tvungen att höra med dig om du har lust att dela med dig av namnet på den bok du refererar till, eller om du har några andra förslag på dolument/skrifter med relevans till samma ämne.
mvh Ape
Boken är ett handskrivet, outgivet manuskrift av Axel Lekander: “Kärlekslivet i Upsala vid sekelskiftet 1800–1900″, Uppsala Universitetsbibliotek, signum X271 h:54.
Skicka en kommentar