tisdag 11 april 2006

Sverige: Naturreligion

Bara kineserna är sämre på att gå i kyrkan än svenskarna. En undersökning från 2000 placerar svenskarna på näst sista plats, tillsammans med ryssarna, när det gäller kyrkobesök.

Enligt livsåskådningsprofessorn Carl-Reinhold Bråkenhielm i Uppsala kan en av förklarningarna vara det religionsmonopol som fanns i Sverige fram till 1800-talet.

– Nutida forskning säger att religiös mångfald verkar vitaliserande på religionen. När olika religioner bryts mot varandra i den offentliga diskussionen väcker det uppmärksamhet. Det leder till att företrädarna skärper sig i konkurrensen om själarna. Det blir med andra ord högre kvalitet på livsåskådningarna. Kanske har monopolsituationen gjort att vi har dålig kvalitet på vår religion.

Den amerikanske religionssociologen Ronald Inglehart menar att en ökad grad av existentiell säkerhet kan vara en anledning till ointresset för religion. I ett land med ekonomiskt välstånd och social trygghet behövs inte religionen längre.

Svenskarna kan delas upp i tre grupper när det gäller inställningen till religion. Ungefär 15 procent håller fast vid den traditionella religionen och en lika stor grupp tar kraftigt avstånd från den. Den allra största gruppen förhåller sig något skeptiska, men avvisar inte religionen helt och hållet. Enligt professor Bråkenhielm får många svenskar sitt andliga behov tillfredsställt genom kontakten med naturen. För dem förmedlar hav och skog den känslan starkare än många gudstjänster, säger han.


Källa: Uppsalatidningen (sid. 16-17, pdf-fil)

Inga kommentarer: