torsdag 13 april 2006

Songkran

I dag firas nyår i Thailand. Ordet Songkran kommer från sanskrit och betyder "början på ett nytt solår". Den traditionella thailändska kalendern utgår från Buddhas födelseår, 543 före Kristi födelse, som blir år noll. Så thailändarna välkomnar i dag år 2549.

Songkran är årets största högtid och firas över hela landet. Vissa regionala variationer i firandet förekommer, men genomgående är förekomsten av vatten i olika sammanhang. Det här är den varmaste tiden på året i Thailand och marken väntar på regn. Enligt den traditionella tron framkallade de mytiska ormarna, Nagas, regn genom att spruta vatten från himlen.

Igår storstädades det i massor av thailändska hem. Allt gammalt och slitet ska bort och hemmen ska vara rena och fina inför de nya året. I dag tvättas templens alla Buddhastatyer rena. De yngre i familjerna häller välsignat vatten i händerna på de äldre och på sina föräldrar, som ett bevis på respekt och för att bli välsignade av dem.

På gatorna över hela landet pågår i dag en riktig vattenorgie; alla kastar och sprutar vatten på varandra. Glada, våta och rena möter thailändarna det nya året.

Inga kommentarer: