torsdag 27 april 2006

Hamnen i Uppsala

Poststämplat 1915

Jag är nyss hemkommen efter det obligatoriska veckobesöket på Akademiska sjukhuset. Som vanligt tog jag en stillsam promenad via kullerstenarna vid Fyrisåns gamla hamnområde, med utsikt över bland annat stadsparken, Flustret, slottet och det gamla pumphuset vid Islandsfallet. Det här är, i mitt tycket, det allra vackraste området i centrala Uppsala.

En varm sommarkväll sitter jag gärna på uteserveringen nedanför Islandsbron och smuttar på något läskande. Njuter av den vackra utsikten. Den vackra, ombyggda ångbåten Kung Carl Gustaf, byggd 1892, har sin hamnplats alldeles vid serveringen. På andra sidan ån ligger den betydligt mindre, men också mycket fina, båten Sjösala (af Uppsala). Allt är frid och fröjd. Nästan.

Sedan sommaren 2004 har området kring Islandsbron begåvats med en skönhetsfläck. Förresten, jag skriver skamfläck i stället, så blir det riktigt tydligt. Precis bredvid det gamla pumphuset ligger numera under sommaren en anskrämlig aluminiumflotte med plastig påbyggnad (se bild). I den gamla välbevarade miljön sticker den ut och förstör hela den vackra vyn.

Har till min stora glädje noterat att Olrog, som flotten kallas, just nu ligger cirka 100 meter söder om Islandsbron. Ringde till kommunen nu på förmiddagen och frågade om det var så, att den även i fortsättningen skulle ligga på behörigt avstånd från det fina kulturområdet runt islandsfallet. Men så var det inte. Flotten hade bara tillfälligt flyttats inför den traditionella forsränningen sista april. Sedan skall den åter till sin tidigare hamnplats.

Jag förstår faktiskt inte hur de ansvariga tänker i det här fallet. Under de senaste åren har det lagts ner massor av pengar och arbete på att snygga upp området runt Fyrisån i centrala Uppsala. Bra tänkt och väl genomfört. Ett mycket bra initiativ , tycker jag. Och ska man döma av de mängder med människor som sitter efter ån under sommaren, så är det många fler som tycker det. Att i dag promenera efter Fyrisån är en härlig upplevelse - tills man kommer till hamnområdet och får syn på en inplastad aluminiumflotte.

Mitt förslag: Låt "festflotten" även i fortsättningen ha sin permanenta hamnplats där den för tillfället ligger, dvs minst cirka 100 meter söder om Islandsbron. Flotten får sedan strax före avgång lägga till vid pumphuset för att ta ombord passagerarna och så snart passagerarna lämnat flotten efter ankomst, så ska den bort där ifrån. Det skulle innebära en rejäl ansiktslyftning för hamnområdet - alldeles gratis

Två vackra båtar i Uppsala hamn Kung Carl Gustaf och Sjösala

6 kommentarer:

Anonym sa...

Gnällgubbe! ;P

Anonym sa...

Anskrämligt ful...håller med fullständigt!

Anonym sa...

bort med olrog...!!!!

Anonym sa...

Va 'la fiiin!

Anonym sa...

Sänk Olrog!

Svålmånglaren

Anonym sa...

Gräsligt ful i den miljön... :(

Ta bort!

Sänk Olrog!