fredag 24 augusti 2012

Pakistan: 11-åring riskerar dödsstraff för blasfemiI går publicerade den pakistanska tidningen Daily Times en kolumn med titeln And we are Muslims?, skriven av den biträdande redaktören Mehr Tarar. Det är ett kraftfullt angrepp på den intolerans och det hyckleri hon anser finns bland muslimer i Pakistan. Hon skriver:

"Konvertera en hindu till muslim, och du har köpt dig en plats i himlen. Kidnappa en gråtande hinduisk flicka och gift bort henne med våld med en flinande muslimsk bondlurk, och du har visat dig vara en sann muslim. Alla dina synder tvättas bort. Radera ordet Allah från graven där den enda Nobelpristagaren från Pakistan vilar, och du förtjänar stående ovationer. Hindra Ahmadiyya-anhängarna att besöka sina helgedomar, och du har uppfyllt din religiösa plikt den dagen. Förstör deras byggnader och gör dem omöjliga att använda som moskéer, och du hedrar islam. Döda en människa som inte delar din tro och voila, enligt dina religiösa gurus har du förtjänat titeln ghazi".

Mehr Tarar tar även upp vad som hände med den 11-åriga kristna flickan Rimsha Masih. Hon ertappades när hon i närheten av en sophög lekte med några blad ur en kasserad bok som används vid den arabspråkiga undervisningen i koranskolor för barn. Bladen innehöll text ur koranen. Flickan, som sägs ha Downs syndrom, hade ingen aning om att dessa papper betraktades som heliga av vissa människor. Ryktet spreds att flickan hade eldat upp sidor ur koranen. Utanför familjens hus samlades 500-600 mycket upprörda muslimer som ansåg att flickan gjort sig skyldig till hädelse. Flickan räddades undan lycnhmobben och fördes till polisstationen. Polisen i Islamabad hävdar att hon är 16 år och i juridisk mening kan betraktas som vuxen. Hon är nu anklagad för blasfemi, som i Pakistan kan straffas med döden.

Fallet har fått stor uppmärksamhet runt om i världen och människorättsorganisationer som Amensty International har uttryckt stor oro för Rimshas säkerhet och kräver att blasfemilagen skall ändras. I ett uttalande från Council on American-Islamic Relations (CAIR) sägs det att "i detta fall är det inte flickan som brutit mot islams läror, utan extremister som tycks ha underblåst den ogrundade ilskan".

Mehr Tarar skriver i sin kolumn:

"Det fruktansvärda som hänt i mitt land under de senaste månaderna är bortom min förmåga att förstå, därav min oförmåga att fånga det i min text. Jag, som sunni, sänker mitt huvud, ber en bön och ber om ursäkt - av hela mitt hjärta."

Hon avslutar:

"Vi är alla bara bedragare, hycklare, ynkryggar, som gömmer oss bakom Allahs namn, när det inte finns något kvar av våra moraliska, sociala och religiösa diskurser."

Några källhänvisningar:

Christian girl’s blasphemy arrest incites a furor in Pakistan New York Times
With a girl jailed, Pakistan law again under scrutiny NPR
CAIR calls for release of Pakistani girl held for ‘blasphemy’ Loonwatch
Minority rights: Amnesty urges Pakistan to reform blasphemy laws International Herald Tribune

Inga kommentarer: