fredag 31 augusti 2012

Skriv på namninsamlingen för Rimsha Masih


Under de senaste dagarna har Rimsha, som anklagas för blasfemi och hotas av dödsstraff, undersökts av ett läkarlag som uppskattar hennes ålder till omkring 14 år, tidigare har hon uppgetts vara 11 år. Hon har även uppgetts ha Downs syndrom och läkarna konstaterar att hennes mentala utveckling är lägre än hennes uppskattade ålder. Hennes ålder anses viktig eftersom domstolen dömer efter en annan straffskala om hon är mindreårig, under 16 år. I går togs hon till rättssalen, men någon rättegång blev det inte. Anmälarens advokat ifrågasatte läkarlagets utlåtande och Rimsha fördes åter till fängelset för ytterligare 14 dagar i väntan på fortsatt undersökning. Hon har redan suttit inlåst i ett högsäkerhetsfängelse sedan 6 augusti.

Protesterna i Pakistan och internationellt har varit omfattande. Den omdebatterade blasfemilagen har åter ifrågasatts av både landets majoritet bestående av muslimer och utövare av andra religioner. En muslimsk paraplyorganisation och en multireligös organisation i Pakistan kräver enigt rättvisa åt Rimsha. Blasfemilagen anses av många muslimer helt sakna grund i islams läror och anses även vara en begränsning av yttrande- och religionsfriheten i Pakistan.

Den pågående namninsamlingen på nätet har under den senaste timmen fått omkring 25 000 underskrifter och närmar sig nu i rask takt en halv miljon. Skriv på!

Se även mitt inlägg från förra fredagen.

Inga kommentarer: